Спорт

Стручна анализа РТ Балкан: Шта је Србији недостајало против Бразила

Тренери и аналитичари за РТ Балкан анализирају пораз Србије од Бразила у уводној утакмици Светског првенства и шта је то недостајало за бољи резултат против фудбалске велесиле
Стручна анализа РТ Балкан: Шта је Србији недостајало против БразилаGetty © Michael Steele

Неуспех "орлова" на премијери у Катару је "одлежао", тела су се одморила, главе охладила и фокус је сада потпуно усмерен на оно што их очекује – окршај са Камеруном у другом колу групне фазе Мундијала.

Али је садашњи тренутак најбољи да се на миру анализира дуел са Бразилом, извуку поуке и направи добра припрема за Камерунце. Наши саговорници су покушали да нам објасне разлоге пораза.

Србија је, за своје стандарде, одиграла веома слабо против првог фаворита на турниру, изгубила резултатом 2:0, а реално је могло да буде и убедљивије.

Прво полувреме није било толико "грдно", док је у другом уследио драстичан пад (пре свега на физичком плану), па су само срећа и у два наврата оквир гола, наше момке спасли убедљивијег пораза.

"Генерално, није лако парирати Бразилу. У првом полувремену смо се много истрошили да бисмо осујетили њихове нападе, чак смо и ми имали неколико добрих ситуација, али су нам била потребна боља решења у завршници. У другом полувремену смо енергетски пали, баш због тог првог полувремена", истакао је за РТ Балкан Марко Неђић, шеф стручног штаба фудбалског клуба Графичар.

Селектор Драган Стојковић Пикси је и сам истакао да је шокиран оним што је видео у другом полувремену и да није могао да препозна екипу у тим тренуцима.

"Српски Нагелсман", како је Неђићев надимак због чињенице да је постао тренер првог тима Звездине филијале са тек нешто више од 30 година, апострофирао је један детаљ који је многима промакао, а то је статус наших репрезентативаца у клубовима.

Колико је наших играча стандардно у клубовима?
Колико је наших играча стандардно у клубовима?
"У обзир се мора узети и чињеница колико је наших играча у последње време имало минуте у својим клубовима."

"Србија се изморила у спречавању игре Бразила – нисмо имали снаге за организацију своје игре, а на то се надовезало и то да наши играчи нису баш сви стандардни у својим екипама. Када се све то сабере, нормално је да смо енергетски пали и поклекли", подвукао је Неђић.

Како је утакмица одмицала, тако је тим који води селектор Тите појачавала темпо. У првом делу игре Бразилци су имали неколико добрих прилика, али су тек у другом почели да "кидишу" ка голу Вање Милинковић-Савића.

Срећом, нису били најпрецизнији у завршници, али када су нас "отворили", шансе су почеле да се ређају као на траци.

"Бразил нас је константно оптерећивао тим уласцима крилних играча између наших штопера и 'винг-бекова'. Такође, уска поставка бекова Бразила у њиховој организацији напада доста нас је реметила јер су тако правили вишак по централном коридору", надовезао се његов колега Владимир Симић.

То су, додаје Марко Неђић, обрасци врхунских екипа са елитним играчима који "умеју да осете простор и мењају позиције, да улазе баш у те празне просторе и траже лопту и то се веома тешко брани".

Симић је, између осталог, фудбалски аналитичар и део стручног штаба Графичара, омладинске и женске репрезентације Србије. Додаје да је и "орловима" недостајало храбрости у тренуцима када су могли да направе нешто озбиљније.

"Наша дефанзивна структура у првом полувремену је била добра у свим зонама терена, једино што нам је фалило мало више игре у којој би учествовали Сергеј (Милинковић-Савић) и (Душан) Тадић."

И чињеница је да је Пиксијевим "орловима" мањкало храбрости, не само у дуелима са Бразилцима, него и у тренуцима када су имали лопту у ногама.

Нису нападали гол као иначе, нису створили нити једну озбиљну ситуацију пред Алисоном, а наши саговорници су приметили да је однос удараца (24:4 у корист ривала) прави показатељ стања на терену.

"Пикси је хтео најбоље, посебно са оним што има у овом тренутку, јер знамо да има кадровских проблема. Мислим да смо највише личили на ону праву Србију када смо у другом полувремену кренули са два шпица, али то је било кратког даха. Бразил нам није дозволио да гледамо праву Србију. Ми смо у глави имали идеју како бисмо, али проблем настаје када је на терену и други тим, и то који тим", додаје Неђић.

Један од разлога за превелики респект и ту некарактеристичну бојазан је и жути картон Страхиње Павловића, који је добио већ у шестом минуту, а који је његову, а и агресивност осталих чланова одбране, поприлично умањио.

Владимир Симић је нагласио управо тај превелики респект према противнику и страх од добијања црвеног картона.

Некада те црвени картон ојача као тим
Некада те црвени картон ојача као тим
"Некада у фудбалу мораш и да ризикујеш мало више, зарад вишег циља, јер некада и тај црвени картон ојача екипу на тимском плану и по питању свих техничко-тактичких, а тек психолошких параметара. Из тога некада и преокренеш ситуацију у своју корист."

Светско првенство за Србију није готово и наша селекција и даље има добре шансе да се пласира у осмину финала. За то ће јој бити потребно да у следеће две утакмице оствари победе, против Камеруна и Швајцарске.

Дуел са Камерунцима на програму је у понедељак од 11 ујутру по средњоевропском времену и, како сви у тиму истичу, то ће за нас бити "финале" Мундијала.

И наши саговорници очекују много боље издање националног тима, подсећају да је то једна од најбољих репрезентација у Европи у овом тренутку и надају се да могу да понове партије против Норвешке или Шведске у Лиги нација.

Србија ће последњи дуел играти у петак од 20 часова са Швајцарцима, који већ сада имају три бода.

image