Спорт

"Уписали смо Аталанту у историју, али начин на који смо освојили Лигу Европе је још бољи"

Тренер клуба из Бергама био је поносан на свој тим после историјског подвига у Даблину
"Уписали смо Аталанту у историју, али начин на који смо освојили Лигу Европе је још бољи"Getty © Image Photo Agency / Contributor

Фудбалери Аталанте остварили су највећи успех у историји клуба, пошто су у среду освојили трофеј Лиге Европе, победом над Бајер Леверкузеном 3:0.

Ово је први европски трофеј за "богињу" из Бергама, а јунак је са сва три поготка био Адемола Лукман, стрелац првог "хет-трика" у финалима овог такмичења.

Но, посебне заслуге за све иду феноменалном стручњаку Ђан Пјеру Гасперинију, којем је ово први трофеј у дугој каријери.

"Мислим да смо се уписали у историју, али начин на који смо освојили трофеј је невероватан. Поновили смо партију из Ливерпула и Лисабона. Спортинг је освојио лигу у Португалији, Ливерпул је био на врху Премијер лиге кад смо тамо играли, а Леверкузен је доминирао у Бундеслиги", рекао је Гасперини.

"Често играмо са три нападача, морали смо да идемо по победу у финалу. Морали смо да будемо офанзивни, не би било довољно да смо се само бранили. Знали смо да су ове екипе сјајне када нападају, али да нису тако сјајне када их натерате да се бране. Сви су били изванредни. Заслужили смо ово без икакве сумње против ове јаке екипе", закључио је искусни Италијан.

Иначе, Аталанта је овом победом прекинула историјски низ Бајер Леверкузена од 51 утакмице без пораза, што је најдужи низ од увођења међународних такмичења пре готово 70 година.

image