Спорт

Преминуо легендарни НБА кошаркаш Бил Волтон

Чувени амерички НБА кошаркаш Бил Волтон, преминуо је у 71. години
Преминуо легендарни НБА кошаркаш Бил ВолтонGetty © Tiffany Rose

Волтон је изгубио дугу тешку битку са раком, а информацију о његовој смрти потврдила је и НБА лига.

"Бил Волтон је био заиста јединствен. Као члан Куће славних, редефинисао је позицију центра. Његове јединствене вештине учиниле су га доминантном силом на Ју-Си-Ел-Еју и довеле до МВП признања у НБА лиги, две титуле и бројна признања. Бил је пренио свој ентузијазам и љубав према игри на емитовање, пружајући забавне и увидне коментаре који су забављали генерације љубитеља кошарке. Али највише ћу га памтити по његовој радости према животу. Био је редован на догађајима лиге – увек ведар, с осмехом од ува до ува и спреман да дели своју мудрост и топлину. Неговао сам наше блиско пријатељство, завидео му на бесконачној енергији и дивио се времену које је посветио сваком кога је срео", написао је у саопштењу комесар НБА лиге Адам Силвер.

"Као драгоцени члан НБА породице већ 50 година, Бил ће дубоко недостајати свима који су га упознали и волели. Моје искрено саучешће Биловој супрузи Лори, његовим синовима Адаму, Нејту, Луку и Крису, и његовим многим пријатељима и колегама", додао је Силвер.

Волтон је био први пик на НБА драфту 1974. године, а титулу у најјачем клупском првенству освајао је два пута, по једном са Портландом и Бостоном.

Најкориснији играч лиге био је 1978. године, а годину раније био је МВП финала.

image