Спорт

Холандија прва у четвртфиналу - Американци, поклоните се Думфрису

Селекција Луја ван Гала одиграла је тактички врло зрелу утакмицу и успела да оправда улогу фаворита против "јенкија"
Холандија прва у четвртфиналу - Американци, поклоните се ДумфрисуGetty © Elsa / Staff

Фудбалери Холандије први су четвртфиналисти Светског првенства у Катару, пошто су на отварању нокаут фазе турнира савладали Сједињене Америчке Државе 3:1.

Селекција Луја ван Гала одиграла је одличну утакмицу и показала Американцима због чега их многи сматрају једном од селекција која може да стигне до саме завршнице такмичења.

Све је почело јако добро по Американце када је Кристијан Пулишић у трећем минуту имао изванредну прилику да "ухвати на спавању" играче Холандије и донесе велику предност свом тиму. Ипак, одбрана Андреаса Ноперта као да је пробудила фудбалере у чувеним наранџастим дресовима.

Већ у 10. минуту је Мемфис Депај донео вођство Холандији после прелепе тимске акције која је трајала 20 додавања, последње од којих је било асистенција Дензела Думфриса. Управо је десни крилни бек био јунак ове победе Холандије.

Јер, када је у надокнади првог полувремена погодио Дејли Блинд за 2:0, поново је Думфрис одрадио велики део посла својим додавањем, слично као за Депаја. Успели су у наставку Американци да на кратко уведу тензију у меч када је Рајт успео да смањи на 2:1 тешко објашњивим поготком после центаршута са десне стране.

Али није ни то дуго трајало - јер се Блинд одужио Думфрису и овај пут он њему асистирао лепим центаршутем, а десни спољни Холандије на другој стативи успева да матира Мата Тарнера и потврди пролаз "орања" у четвртфинале Мундијала.

А тамо ће сачекати Аргентину, која је са 2:1 елиминисала селекцију Аустралије.

image