Спорт

Путин, пиво и српски хулигани: Зашто острвска штампа паничи уочи меча Србија – Енглеска?

Шта то мучи медије у колевци хулиганизма, како штампа поистовећује српске навијаче са Иваном Богдановом и какве везе са утакмицом Србије и Енглеске има Владимир Путин?
Путин, пиво и српски хулигани: Зашто острвска штампа паничи уочи меча Србија – Енглеска?© BSR Agency / Contributor

Фудбалске репрезентације Србије и Енглеске отвориће такмичење у групи Ц Европског првенства утакмицом у недељу увече, а немачке власти оцениле су да је то "меч високог ризика".

Локална полиција у Гелзенкирхену јасно је ставила до знања да би утакмица могла да представља безбедносну претњу, наглашавајући да постоји могућност да 500 српских хулигана буде међу неколико хиљада навијача Србије колико се очекује да ће их бити.

"Власти су ту утакмицу од почетка оцениле као високо ризичну", рекао је за "Би-Би-Си спорт" Андреас Шер, генерални директор Еура 2024.

"Али то се односило и на успостављање превентивних мера у Гелзенкирхену, како би полиција предузела све радње приликом оцене меча као високоризичног. Србија неко време није играла на европским првенствима, тако да је било неких непознаница, рецимо, како ће реаговати две навијачке групе? То је отворено питање."

Због тога су медији на Острву брже-боље пожурили са текстовима о томе да ће српски хулигани изазвати нереде у овом рударском граду.

Прво је "Гардијан" ексклузивно сазнао да би 500 српских хулигана могло да нападне навијаче Енглеске уочи прве утакмице на Европском првенству, без обзира на то што немачка полиција није добила никакве званичне податке.

Потом је и из организације потврђено да не постоји бојазан од евентуалних сукоба.

"Ми као организатори нисмо толико забринути јер наши подаци не показују да постоји велики ризик од сукоба, али наравно, постоји потенцијал да ситуација може да ескалира ако не водимо рачуна", истакао је Шер.

Ни то није било довољно да се зауставе медији у којој је хулиганизам и настао. Наводно су у страху од најгорих фудбалских нереда још од оних са Европског првенства 2016. године.

Присетимо се, тада су се енглески и руски навијачи сукобили у Марсељу, полиција је морала да употребљава сузавац и водене топове, а више десетина навијача је повређено и ухапшено.

Готово сваки британски портал у колони коју предводи "Мирор", подсећа на озлоглашене навијачке групе у Србији, насумично истичући "гробаре" и "хед хантере" (ловце на главе).

Какве везе има Путин са утакмицом Србије и Енглеске?

Додају да се Србија несумњиво суочава са проблемима по питању понашања навијача последњих сезона. На пример, проруски настројеним хулиганизмом, крајње десничарским политичким групама, ултранационализмом и организованим криминалом.

Посебан осврт сваки од њих има на наводну подршку председнику Русије Владимиру Путину и однос према "руској браћи".

Чврстог су става да баш они навијачи који су учествовали у масовним тучама у Француској пре осам година подржавају Путина и да у томе имају велику подршку из Србије.

Српски навијачи у више наврата скандирали су у знак подршке специјалној војној операцији у Украјини, а Црвена звезда је задржала спонзорски уговор са руским енергетским гигантом "Гаспромом".

Истичу и да је Србија у марту пристала да игра са Русијом у пријатељском мечу, што је чини првом европском земљом која је то учинила откако су Европска фудбалска унија (УЕФА) и Међународна фудбалска федерација (ФИФА) суспендовале руску репрезентацију из међународних такмичења.

И однос Срба према Енглезима је једна од тема којом су се бавили тамошњи медији. Наши навијачи често су критиковали учешће Велике Британије у НАТО бомбардовању Београда 1999. године, а спомиње се и недавни сукоб у Београду пре утакмице Лиге шампиона између Звезде и Манчестер ситија.

У децембру прошле године из редова "грађана" су потврдили да сарађују са полицијом у Београду после извештаја да су неки од њихових присталица нападнути пре дуела у елитном фудбалском такмичењу.

"Метро" је пренео и наводну изјаву једног хулигана пласиравши је у форми претње.

"На терену ћете вероватно победити, али ван терена то и није такмичење", рекао је наводно неименовани српски навијач.

"Не бојимо се никога. Научили смо све што знамо од Италијана и Енглеза, али они нису довољно јаки да се супротставе јаким Србима."

"Телеграф" је отишао и корак даље, наводећи да су навијачке групе у Србији оптуживане да су криминалне групе одговорне за брутална убиства, отмице, силовања, па чак и покушаје атентата на високе државне званичнике, укључујући и председника Александра Вучића.

Подсећање на Ивана Богданова

Готово да не постоји текст пред окршај Србије и Енглеске у којем издвојени сегмент не припада озлоглашеном Ивану Богданову, хулигану познатом под надимком "грозни" или "звер из Ђенове".

Богданов је један од најодговорнијих за прекид квалификационе утакмице између Италије и Србије 2012. године у Ђенови.

Био је међу навијачима који су напали тимски аутобус у који је потом ушао и, према незваничним информацијама, сукобио се са тадашњим голманом Владимиром Стојковићем. Богданов је био незадовољан јер је Стојковић прешао из Црвене звезде, клуба за који навија, у "вечитог" ривала Партизана.

Потом је виђен како прескаче заштитну ограду на стадиону "Луиђи Ферарис", што је довело до отказивања утакмице и потом суспензије нашег тима.

"Често виђен да показује своје мишићаве руке и груди исцртане тетоважама, због његовог терора су мечеви отказивани и његов тим је одбијао да игра", стоји у тексту "Метроа".

Подсећају на његово присуство на утакмици између Черномореца и Звезде у квалификацијама за Лигу Европе, у којој је полиција имала проблема да обузда гостујуће присталице, али и још једне која је била прекинута.

У питању је, нажалост, чувени меч Србије и Албаније на стадиону "ЈНА", изнад којег се на дрону појавила застава "Велике Албаније".

Њу је скинуо играч Стефан Митровић, али британској штампи није промакло да је Богданов био на трибинама и на тој утакмици.

Забрањено пиво максималне јачине

Немачке власти, у страху од потенцијалних сукоба српских и енглеских навијача, забраниле су коришћење пива са максималном концентрацијом алкохола пре и током утакмице у Гелзенкирхену.

"Мирор" пише да су Немци у страху да би српски хулигани могли да нападну енглеске навијаче који ће вероватно бити под дејством алкохола, због чега је пиво забрањено.

Уместо популарног "Битбургер премиум" пива, које има 4,8 процената алкохола, навијачи ће на стадиону моћи да купују само пића која су упола слабија, као и радлере са цитрусним укусима. Такође, једној особи биће дозвољено да купи само по две пинте.

Портпарол полиције у Гелзенкирхену Стефан Книп открио је за "Сан" како се органи реда припремају за догађај.

"Само утакмица Енглеске ће имати пиво мале јачине. На осталим утакмицама на овом стадиону биће дозвољено пиво са 4,8 процената алкохола", навео је Книп.

Из његове изјаве може се јасно протумачити да је одлука донета због енглеских, а не српских навијача.

"Битбургер", познати немачки бренд, производи и две "лајт" варијанте, које имају 2,8, односно 2,5 одсто алкохола.

Конзумирање алкохола забрањено је и на главном градском тргу у Гелзенкирхену.

Утакмица између Србије и Енглеске на програму је у недељу од 21 сат у Гелзенкирхену, али док је читавој фудбалској Европи баш то у фокусу – фудбал, изгледа да је острвским медијима много важније нешто друго – нешто чему нема места у спорту.

image