Спорт

Србији је потребна "генерација Зед": Три идеје за Пиксија - на Данску са треквартистом и инатом

Фудбалери Србије ће наредног уторка против Данске играти најважнији меч протеклих година, јер у својим рукама имају борбу за место у осмини финала. Али ако тамо желе да стигну, Пиксијеви "орлови" ће морати да мењају ствари у својој игри
Србији је потребна "генерација Зед": Три идеје за Пиксија - на Данску са треквартистом и инатомGetty © Sebastian Widmann - UEFA / Kontributor

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића на Европском првенству у Немачкој.

"Него шта него ћемо ићи на победу! Како сте другачије мислили? Нису они пали с Марса, нису људи који лете. Ми одлучујемо и ја то волим. Будите сигурни да ћемо дати задњу кап зноја да дођемо до циља. Друге нема, нити може бити", самоуверено је рекао селектор Драган Стојковић дан после ремија Србије против Словеније.

Те су речи можда и највише привукле пажњу јавности - уз успутни коментар Пиксија да су три играча колабирала у полувремену меча - али његов почетак обраћања понудио је значајнију констатацију:

"Могли смо да изгубимо, а нисмо. Гол је дошао у последњи час и оставио нас у трци за даље."

Зато, ако Србија жели у осмину финала, ствари морају да се мењају.

Селектор ће морати да пронађе начин да му екипа, речима голмана Рајковића након меча, не почиње четири утакмице у низу у конфузији и страху. Мораће и да посложи проток игре између линија, и изненади Данце далеко више него што је успео Словенце.

Можда би снага Србије у мечу за осмину финала могла да лежи у "генерацији Зед", момцима довољно младим да не памте последња учешћа репрезентације у нокаут фазама турнира.

"Треквартиста" Самарџић заслужио да га чешће гледамо

Када је Лазар Самарџић говорио за "Газета дело спорт" о одлуци да не потпише за Милан са само 17 година, рекао је и нешто што је у том тренутку многима промакло.

"Ја сам рођени 'треквартиста'".

И селектор Стојковић, као неко ко је играо у Италији, зна да овај термин описује играча који највише времена проводи на простору између средине и нападачке линије, и чија је улога да ствара шансе за постизање голова.

Баш оно што ће Србији бити потребно против Данске.

Самарџићева рола против Словеније вероватно је и највише надахнула "орлове" у касну офанзиву која је на крају изнедрила вредан гол. Фудбалер Удинезеа је показао квалитет и директност, сваким потезом је правио пометњу ривалу, а уз то, вероватно и осетио посебну инспирацију што наступа на Еуру у земљи у којој је рођен и одрастао.

Самарџић поред капитена Тадића, иза једног шпица, може да донесе бољи баланс и више опција у протоку лопте из одбране ка нападу. Јер, за 13 минута на терену је изнедрио довољно младалачког полета да је и селектор Стојковић рекао да размишља о њему као једној од промена у стартној постави у одлучујућој утакмици.

Оно што се италијански коментатор Рикардо Тревисани својевремено питао о Лазаровим наступима у Удинезеу, вероватно је сада на уснама навијача Србије:

"Драги Боже, шта треба да урадимо да бисмо га чешће гледали на терену?"

"Генерација Зед" узвраћа ударац - да ли би клупа пробудила Влаховићев инат?

Ако већ буде места за Самарџића у стартних 11 - а Стојковић је у петак рекао "врло могуће" - онда се намеће састав Србије са једним класичним нападачем.

Да ли ће то бити Александар Митровић или Душан Влаховић? Против Словенаца су обојица подбацили, али вероватно је рекордер из Смедерева ближи да почне меч. Ништа га није ишло, али је бар улазио у шансе, и то све боље како је време одмицало. И Пикси је више пута наглашавао да "то мора да се врати" и да не може да се љути на њега.

Са друге стране, и Влаховић је разочарао, али његова се партија не може оправдати недостатком среће. Играо је опет на повученијој позицији где се не сналази, није улазио у шансе нити их је стварао, а за нешто више од сат времена је чак 10 пута изгубио лопту.

Можда зато баш он буде једна од две нападачке звезде Србије која ће меч почети с клупе. Па ако Пиксију буде било потребно да појача "нападачки арсенал" који до сада у Немачкој није функционисао, свежији Влаховић у наставку могао би да буде утолико опаснији. И жељнији доказивања.

Бирманчевић постаје први "џокер"

И Вељка Бирманчевића је селектор гласно похвалио због игре против Словеније и рекао да би могао да почне меч против Данске. Ако то и не буде случај, јасно је да ће овог пута он бити први "џокер".

Јер, Филип Младеновић је био испод очекивања у првом полувремену, а Мијат Гаћиновић разочарао у другом - зато и "Бирма" има чему да се нада.

Почео меч или ушао на полувремену, јасно је да Бирманчевић после сезоне каријере (22 голова и 12 асистенција) у својим ногама носи нови вид креативности који "орловима" очајнички недостаје.

Ако као и до сада буде био у улози вингбека, можда би селектор Стојковић могао да поразмисли о ротацији на бочним позицијама - па да десноноги Бирманчевић заигра десно, а левоноги Живковић лево.

Обично је најједноставније решење и најбоље. А Србија пред Данску има најједноставнији задатак.

"Само" да победи.

image