Магазин

Шта је генерација Зед и како утиче на друштво данас

Сматра се да су припадници млађе генерације одговорни за многе светске промене које укључују екологију, политику, људска права и сл. То је један од разлога због којег су демократе у Америци и таргетирале управо њих у кампањи за изборе 2020. године и међуизборе који су одржани прошле недеље.
Шта је генерација Зед и како утиче на друштво данас© Pexels/Helena Lopes

Припадници генерација Зед су они који су рођени у периоду од 1997. до 2012. године након генерације миленијалаца. Захваљујући одрастању уз вртоглав развој технлоногије и интернета, млади људи данас могу доћи до информација брже него икада. Осим разоноде, друштвене мреже су се показале изузетно корисне када је у питању ''спасавање света''.

Свако је спреман на бунт у периоду адолесценције и онлајн платформе су донеле нове начине борбе, али и нову врсту борца. Данас се мали број младих ослања на новине или телевизију када им је потребан извор вести. Све више се користе новински портали, али и мреже попут Твитера или Инстаграма, преко којих се могу чути туђа мишљења, искуства и анализирати више перспектива. То је оно што је довело до великог помака у размишљању генерације Зед у односу на претходне генерације које су имале ограничен извор информација.

Ово је довело до глобалног развоја солидарности и емпатије за друге међу припадницима ове генерације. Такође, активистички покрети се развијају брже и гласније него икада. На пример, време и место протеста се лако може поставити као објава на Инстаграму и добити велики одјек у року од неколико сати. Константно излагање вестима о неправди и проблемима у друштву инспиришу многе младе људе да се понашају одговорније према другима, планети, али и себи. Један од примера је осветљавање проблема у популарном забавном садржају. Ако се у свима познатој и вољеној серији пронађе увредљив стереотип, генерација Зед је прва која ће поставити ТикТок клип на ту тему и започети дискусију.

Поред политичких проблема, пажња се скреће на еколошко стање у свету, важност менталног здравља, као и мењање значења пословног живота данас. Анализе показују да више од 50 одсто испитаних припадника ове генерације не би прихватили недовољно плаћен посао, али ни радно место које не вреднује етичку коректност и права запослених.

Такође, младим људима је данас лакше да се информишу о културама и другачијим начинима живота широм света, што помаже у отвореном размишљању и радозналости. Иако су ово особине које може свако да има, без обзира на године, најзаступљеније су међу адолесцентима данас.

Постоје и одређене предрасуде везане за ову генерацију. Многе су засноване на прекомерном коришћењу технологије и недовољно интересовања за реалност. Међутим, управо је тај дигитални развој довео до многих унапређења у ''стварном'' животу. Посматрањем света око себе у комбинацији са истраживањем различитих перспектива помоћу интернета, развијање друштвено одговорне свести постаје део генерације која је следећа у реду за мењање света.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner