Спорт

За српску браћу: У Москви се одржава шести хуманитарни "Видовдански турнир"

Руско удружење "Сербиан Тифо" организује у суботу шести по реду руско-српски хуманитарни "Видовдански турнир" у фудбалу
За српску браћу: У Москви се одржава шести хуманитарни "Видовдански турнир"© RT Balkan

Догађај се одржава с циљем да окупи људе који подржавају српски народ на КиМ и воле нашу земљу, а и да Русе упозна са једним од најважнијих празника за Србе.

Турнир ће бити одржан 29. јуна на теренима академије "Спартак", с почетком у 10 часова, а у њему ће учествовати чак 16 екипа: руско-српски ФК "Из Принципа", екипа "Србија" коју чине Срби који живе у Русији, екипа из руског града "Твер" коју чине навијачи свих клубова, три екипе међу којима су навијачи "Спартака", "Локомотива" и "Динама", две екипе чине студенати Православног универзитета "Светог Тихона" и универзитета МГИМО и многи други.

Ове године, како каже Андреј Леонов, један од организатора и члан удружења "Сербиан Тифо", тимови ће се борити за велики и мали Видовдански пехар и три комплета медаља, а главни циљ биће прикупљање средстава за подршку омладинском центру Велика Хоча.

"Пошто немамо увек могућности да путујемо у Србију и тамо обележавамо овај свети празник, схватили смо да је потребно организовати манифестацију посвећену Видовдану, како бисмо се окупили, показали подршку Србији и српском народу на Косову и Метохији", наглашава Леонов.

Ове године, додаје, сав прикупљени новац иде на помоћ омладинском центру Велика Хоча.

"Омладина тог места се веома труди и брине за своју домовину. Они својим рукама све сређују и не желе да оду. А оно што је важно за Србе, важно је и за нас. То су, поред свега, цркве на КиМ, Београду, Москви и Кијеву. Оне су наше и ми бринемо за њих", истиче Леонов.

image