Спорт

Пешић о списку, здравственом стању и поруци за Новака Ђоковића

Селектор кошаркашке репрезентације Србије, Светислав Пешић, каже да ће коначан списак играча за Олимпијске игре саопштити 23. или 24. јула
Пешић о списку, здравственом стању и поруци за Новака Ђоковића© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

Пешић је на почетку конференције за медије направио пресек стања после уводних припрема.

"Две недеље смо заједно, прошли смо први део уводних припрема. Последњих дана тренирамо у Арени. Код играча постоји огромна жеља да буду у што бољем физичком стању, још нисмо на жељеном нивоу, али радимо напорно на томе. Наши циљеви су веома високи, а да би их остварили морамо се баш добро припремити", рекао је Пешић.

Репрезентација Србије је у две утакмице затвореног типа победила Холандију (90:74, 95:61).

"Биле су то добре утакмице, сви су добили шансу да се покажу на најбољи могући начин", додао је Пешић.

Селектор је истакао да неће скраћитвати списак, већ да ће објавити коначан.

"Нећемо скраћивати списак, већ ћемо објавити коначан, 23. или 24. јула. Биће то веома тешка одлука, а надам се да ће сви бити здрави до краја припрема."

Пешић је рекао да Никола Јовић и Дејан Давидовац неће путовати са екипом на наредне три пријатељске утакмице, против Француске, САД и Аустралије.

"Имамо проблема са повредама, Јовић је почео да тренира, али ради индивидуално и неће са нама на пут у наредних седам дана. Давидовац се повредио у мечу против Холандије, пао је незгодно на кук и исто неће ићи са нама. Био је одличан на припремама, био је никад бољи и пример како се ради", истакао је Пешић.

Србија ће на ОИ играти у групи Ц против Сједињених Америчких Држава, Порторика и Јужног Судана.

Пешић је на конференцији за медије имао посебну поруку за најбољег српског тенисера, Новака Ђоковића.

"Желим Новаку много успеха и толико сам поносан на њега, на оно што је узео микрофон и саопштио овима тамо...То је тако маестрално урадио, али то је он. Не може то свако. Ви новинари морате да пишете и оно његово 'гуд најт' да хвалите и хвалите, да пишете како је лепу поруку дао. Да је жив и здрав."

Селектор је истакао да је систем такмичења значајно другачији од оног на Светском првенству.

"Биће врло интересантно како ће то на турниру да изгледа. Нама је циљ да будемо други у групи, 'ајде тако да кажем... Aли онда нас чека тежак жреб, пошто идемо на првог или другог из других група. То морате да знате пред четвртфинале и то ће да буде интересантно, ако будемо други. Сад је систем укрштања промењен", додао је Пешић.

Систем такмичења на Олимпијским играма биће потпуно исти као на претходним Играма у Токију пре три године. Дванаест селекција је подељено у три групе, а из сваке групе даље ће по две првопласиране селекције, као и две најбоље трећепласиране.

По окончању групне фазе биће одржан жреб за четвртфинале, полуфинале и финале. У жребу ће носиоци бити три првопласиране селекције и најбоља другопласирана, док ће у други шешир две слабије другопласиране и две најбоље трећепласиране.

Жреб ће бити диригован јер у четвртфиналу неће моћи да играју међусобно селекције које су биле у истој групи, што практично значи да ако Американци буду први а Срби други не могу једни на друге у четвртфиналу, али могу поново већ у полуфиналу ако жреб тако одлучи. Такође, две најбоље трећепласиране селекције у четвртфиналу морају да буду жребане искључиво против победника група, али не могу са селекцијом која је била најбоља у њиховој групи.

image