Србија и Балкан

Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини и још 10 докумената о сарадњи

Споразум о слободној трговини између Србије и Египта обухватиће више од 16.000 производа који ће се извозити и увозити у Србији и Египат
Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини и још 10 докумената о сарадњи© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

У присуству председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија данас је у Каиру потписан Споразум о слободној трговини између две земље.

Споразум о слободној трговини потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан ел Хатиб.

Након две године преговора, Споразум о слободној трговини између Србије и Египта обухватиће више од 16.000 производа који ће се извозити и увозити у Србији и Египат.

Заједнички акциони план између Надлежно тело за инвестиције и слободне зоне ГАФИ - Арапска Република Египат и Развојне Агенције Србије (РАС) - Република Србија за 2024 -2025 потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан ел Хатиб.

Споразум о сарадњи између Града Београда и Града Каира потписали су градоначелник Београда Александар Шапић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Споразум о успостављању сарадње између Града Ужица и Гуверније Асуана - Града Асуана потписали су градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Споразум о успостављању сарадње између Града Новог Пазара и Града Дамиета потписали су градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Министарства рада Египта у области рада и запошљавања потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Протокол о сарадњи између Завода за јавно здравље Нови Пазар и Ал- Азхар Универзитета у Египту потписали су министар здравља Србије Златибор Лончар и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Меморандум о разумевању између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Министарства комуникација и информационих технологија Египта о сарадњи у области комуникација и информационих технологија потписали су министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и министар комуникација и информационих технологија Арапске Републике Египат Амр Талат.

Меморандум о разумевању између Министарства културе Србије и Врховног савета за антиквитете Египта за сарадњу у области антиквитета и музеја потписали су министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фатхи.

Меморандум о разумевању између Етнографског музеја у Београду и Врховног савета за антиквитете Египта о сарадњи у области музеја потписао је министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фатхи.

Меморандум о разумевању између Управе царина Министарства финансија Србије и Царинске службе Египта о сарадњи у царинским питањима потписали су в.д. директора Управе царина Србије Бранко Радујко и министар финансија Египта Ахмед Кучук.

Министар Момировић је раније изјавио да ће након ратификовања Споразума о слободној трговини са Египтом бити укинуте царине за готово целу српску пољопривреду.

"Чим Споразум о слободној трговини буде ратификован биће укинуте царине од 40 одсто на свежу јабуку, као и царине од 30 одсто на суву шљиву и 20 одсто на смрзнуто бобичасто воће. Царине на производе наше прехрамбене индустрије које се сада крећу у распону од 20 до 60 одсто полако ће кренути да се смањују, док ће бити укинуте и царине на минералну воду и безалкохолно пиво које су сада између 20 и 30 одсто", навео је Момировић.

Истакао је да је то једна велика шанса за пољопривреднике и домаћине из Србије, али и огромна шанса за српску индустрију керамике, фармацеутску индустрију и многе друге индустрије.

"Односи Србије и Египта кренуле су узлазном путањом након посете ел Сисија Београду. Данас се та сарадња наставља посетом председника Вучића Египту", речено је уочи потписивања билатералних споразума.

Подстимо, председник Србије Александар Вучић борави у дводневној званичној посети Египту.

Вучић ће се састати и са председником Арапске лиге Ахмедом Абул Геитом, као и са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом Александријским Тавадросом Другим.

Током званичне посете, председник Вучић ће имати одвојене сусрете и са председником Парламента Арапске Републике Египат Ханафијем Али Гебелијем, као и председником Владе Арапске Републике Египат Мостафом Мадбулијем, након чега ће се обратити на Египатско-српском пословном форуму на којем учествују привредници из обе земље.

Иначе, председник Египта је у јулу 2022. године боравио у тродневној посети Србији, што је била прва посета шефа египатске државе у последње три и по деценије нашој земљи.

Србија и Египат имају дугу традицију добрих политичких односа, а међусобни дипломатски односи две земље трају већ 116 година.

image