Свет

Египатски председник Сиси започео трећи мандат

Док у оближњем Појасу Газе букти рат, његове поруке стабилности резоновале су са многим гласачима, који се суочавају са економским потешкоћама
Египатски председник Сиси започео трећи мандат© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Египатски председник Абдул Фатах ел Сиси трећи пут је инаугурисан у уторак, у новој египатској престоници која симболизује мегапројекте започете под његовим вођством, преноси Ројтерс.

Говорећи у новој згради парламента, Сиси је истакао изазове са којима се Египат суочавао последњих година, истовремено обећавајући наставак развоја.

"Протекле година је показало да пут изградње државе није посут ружама... између покушаја терористичких напада код куће, изненадних глобалних криза у иностранству и жестоких ратова у комшилуку", рекао је он.

Сиси је победио на изборима у децембру са 89,6 одсто гласова.

Док у оближњем Појасу Газе букти рат, његове поруке стабилности резоновале су са многим гласачима, који се суочавају са економским потешкоћама.

Сисијев мандат траје до 2030, пошто је актуелни председник променио устав како би продужио трајање мандата на шест година и омогућио себи да се кандидује трећи пут.

У свом говору, Сиси је обећао повећану потрошњу на програме усмерене на сиромашне и ангажовање приватног сектора у складу са обавезама које су помогле да се обезбеди прошломесечни проширени уговор са Међународним монетарним фондом вредан осам милијарди долара.

Од када је Сиси дошао на чело Египта 2014. године, он је уложио значајна средстава у развој великих инфраструктурних пројеката. 

Највећи од њих су Нова административна престоница, мегапројекат изграђен источно од Каира вредан 58 милијарди долара, као и проширење Суецког канала.

image
VV inauguration
banner