Србија и Балкан

Линта: Ухапшена петорица Срба из Оролика, настављена политика планског прогона Срба

Председник Савеза Срба из региона истакао је да је апсолутно јасно да је реч о континуитету политике планског прогона крајишких бораца и политике застрашивања преосталих Срба у Хрватској, са циљем да се иселе са својих огњишта
Линта: Ухапшена петорица Срба из Оролика, настављена политика планског прогона Срба© © A.K./ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио скандалозно хапшење петорице Срба из села Оролик код Винковаца, који су ухапшени због наводног учествовања у злочину у месту Берак 1991. године, против двојице припадника хрватских паравојних снага и четворице цивила које су, наводно, физички злостављали.

Линта је истакао да је апсолутно јасно да је реч о континуитету политике планског прогона крајишких бораца, као и политике застрашивања преосталих Срба у Хрватској, са циљем да се иселе са својих огњишта. 

Хапшење је извршено 10. јула, у раним јутарњим сатима, а ухапшени су Бранко Мацура, Петар Мацура, Драгољуб Балиновић, Слободан Вучетић и Милан Мартић, старости од 54 до 72 године, навео је Линта.

Он је истакао да су сви ухапшени све време, или већи део времена након рата, живели у Оролику и били у сваком тренутку доступни хрватској полицији и правосуђу.

Неки од њих су већ раније били привођени, али државно тужилаштво није подигло оптужницу, јер није имало никаквих доказа, нагласио је Линта и додао да је реч о виђеним Србима, који су мирно живели у свом селу.

Већина ухапшених имају држављанство Репубике Србије.

Линта је истакао да хрватско правосуђе није ни независно ни непристрасно, и да је очигледна намера да Хрватска организује што више монтираних судских процеса против припадника ЈНА, Територијалне одбране и Војске и полиције Републике Српске Крајине.

Линта је позвао министарку правде Мају Поповић да осуди хапшење петорице Срба и да хитно разговара са хрватским министром правосуђа и управе Дамиром Хабијаном о решавању овог случаја.

"Министарка Поповић у разговору са Хабијаном треба да инсистира да Србија добије стварни списак српских ветерана против који се воде поступци везани за ратне злочине", истакао је Линта, позивајући Министарство правде да пружи пуну конзуларну, правну и финансијску помоћ ухапшеним Србима.

image