Србија и Балкан

Линта: Поред Јевреја и Срби доживели страшан геноцид на територији НДХ

Председник Савеза Срба је истакао да се у данашњој Хрватској одвија кампања ревизије историје
Линта: Поред Јевреја и Срби доживели страшан геноцид на територији НДХwww.globallookpress.com © mfa_russia

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да је паралелно са уништавањем Јевреја у Европи и српски народ доживео страшан геноцид на територији Независне Државе Хрватске (НДХ), а данас постоје недопустиви и срамни покушаји у окружењу, Европи и свету да се умање, релативизују и негирају злочини геноцида нациста и њихових савезника.

"У периоду од 1939. до 1945. године нацистички режим је уз помоћ и подршку савезника убио око шест милиона Јевреја. Масован, смишљен и добро организован злочин геноцида који је нацистичка Немачка починила над Јеврејима током Другог светског рата није био изузетак", рекао је Линта поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауст.

Паралелно са уништавањем јеврејског народа у Европи, српски народ је доживео страшан геноцид у НДХ, односно на подручју данашње Хрватске, БиХ и Срема све до Земуна, саопштила је Информативна служба Савеза Срба из региона.

"Нацистички режим и његов верни савезник усташки режим имали су заједнички циљ да потпуно истребе и униште српски и јеврејски народ", рекао је Линта.

Он је оценио да се у Хрватској одвија константна и добро осмишљена кампања ревизије историје.

"Бивши заштитник грађана у Хрватској Лора Видовић у свом извештају из 2018. године јасно је рекла да су усташки симболи постали све видљивији, и да политичари и медији умањују злочине које је током Другог светског рата починио усташки режим", оцењује Линта.

Он је навео да је Видовић у извештају истакла да се у Хрватској несметано штампају књиге, пишу и објављују чланци и интервјуи, одржавају трибине, снимају документарни филмови и емитују телевизијске емисије у којима се негира или умањује злочиначки карактер НДХ.

image