Србија и Балкан

Сезона атентата: Ко прети Милу Ђукановићу

Иако политички скрајнут, информацијом да му се спрема атентат, Ђукановић се сврстао међу словачког премијера Роберта Фица и бившег америчког председника Доналда Трампа. Колико је бившем црногорском председнику реално живот угрожен и од кога?
Сезона атентата: Ко прети Милу ЂукановићуGetty © Omer Evren Atalay/Anadolu Agency

Док је светом одјекнула вест о рањавању бившег председника САД Доналда Трампа, јавност на Балкану усталасала је информација да се спрема атентат на још једног бившег председника – Мила Ђукановића. Важно је напоменути да је информацију саопштио његов кабинет а не званични безбедносни канали.

Ова вест је покренула много сумњи, имајући у виду да је Ђукановић већ дуже време, макар јавно, одсутан из црногорске политике. Његово име се актуелизовало једино у новинарским извештајима о хапшењима, имајући у виду да су ухапшени његови бивши сарадници Веселин Вељовић, Зоран Лазовић, Миливоје Катнић, а из Велике Британије је испоручен бизнисмен Душко Кнежевић који је годинама Ђукановића оптуживао за криминалне активности.

Због тога се очекивало да ће на саслушање свакога часа бити позван и Ђукановић како би разјаснио своје евентуално учешће у криминалним активностима за које су осумњичени његови сарадници.

Занимљиво је да је са међународних адреса реакција стигла једино од бившег председника Албаније Иљира Мете, који се у поруци осврнуо на случај "Државног удара", у којем је Виши суд недавно ослободио све оптужене да су наводно спремали насилно преузимање власти од Ђукановића, па чак и његово убиство.

"Иза ових планова стоје они којима је пропао пројекат државног удара пре неколико година, који нису успели са пројектима промене граница, они који настоје да поткопају евроатлантску будућност Црне Горе и региона. Они су ти који су убили бившег проевропског премијера Србије Зорана Ђинђића", написао је Мета на Фејсбуку.

Има ли Ђукановић разлога за бригу?

Мило Ђукановић има разлога за бригу, јер се као кључни "дон" црногорске ДПС мафије сигурно замерио многим опасним и моћним људима из регионалне али и глобалне криминалне заједнице, каже лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

Медојевић, који је годинама био члан Одбора за безбедност црногорске скупштине, каже за РТ Балкан да су Ђукановићеви непријатељи из криминалног миљеа, док је имао власт, процењивали да је ризик од атентата или другог терористичког акта превелик.

"Сада када Ђукановић директно не контролише полуге власти, а када су међународне истраге десетковале ДПС безбедносни сектор, а већина њихових приватних оперативаца је у затвору, вероватно су неке непријатељске структуре које су у прошлости биле оштећене од стране ДПС мафије почеле планирање напада и освете", оцењује Медојевић.

Додаје да га је зачудила информација да се наводно ради о албанским нарко-картелима са КиМ, наводећи да су Ђукановић и његов брат имали пријатељске односе са водећим нарко-босовима с тог простора Насером Кељмендијем и браћом Османи.

"Кељменди се јавно хвалио у интервјуу Вијестима да су му Ђукановићи пријатељи и да је свим срцем, финансијски и логистички подржао обнову црногорске независности 2006", подсећа Медојевић.

Ушао у проблем због криминала, а не као представник државе

Новинар Младен Стојовић указује на то да је тешко пронаћи евентуални политички мотив могућег планирања атентата на Ђукановића јер се повукао са чела странке и нема више државничку функцију.

"Када је реч о Ђукановићу бизнисмену, ту ствари стоје сасвим другачије, нарочито уколико његови пословни аранжмани задиру дубоко у свет криминала како се деценијама спекулисало. Ако би у тим спекулацијама било истине, онда је и подразумевајућа угроженост господина Ђукановића, што као могућег сведока, што као саучесника у пословима који нису легални и који подразумевају кривичну одговорност", указује Стојовић у изјави за РТ Балкан.

Наш саговорник упозорава да је потребно имати на уму разлику у начину обезбеђивања бившег државника и лица неинволвираних у криминал, у односу на лица угрожена због своје криминалне позадине.

Медојевић оцењује да Влада Црне Горе нема никакву ни законску, ни политичку, ни моралну обавезу да повећава обезбеђење Ђукановића, јер је, сматра, у проблем ушао као шеф криминалне организације, а не као премијер и председник државе бавећи се уставним овлашћењима и штитећи интересе државе и грађана.

"Када сам једном питао Душка Марковића као министра правде на седници Одбора за безбедност шта је држава урадила да заустави рат нарко-кланова, који је тада тек био на почетку, одговорио ми је да држава није дужна да штити безбедност криминалаца. Ако је то био став владе ДПС-а тада, мислим да треба да буду исто тако принципијелни и када је безбедност Ђукановића у питању", каже Медојевић.

Медојевић указује на то да су црногорски шеф специјалног одељења Шуковић и специјални државни тужилац Нововић део међународног истражног тима који Ђукановића третира као шефа кавачког клана, те да Ђукановић зна да је већ под опсежним истражним радњама по том основу и да његова наводна угроженост нема никакав утицај на рад овог тима.

"Чини се да Ђукановић недовољно озбиљно схвата поруке из иностранства и све више тоне у живи песак. Можда је некада имао простора да преговара око његовог напуштања Црне Горе, што му је саветовано. Али тврдоглаво одбија да 'понови грешку краља Николе', како тврди. Можда је Ђукановић погрешно проценио понуђене опције и изабрао да провоцира међународне истражне структуре које су све ближе њему", закључује Медојевић.

НАТО индиректно чува Ђукановића због стабилности Црне Горе

Имајући у виду све наведено, поставља се питање да ли је информација о угрожености Ђукановића пласирана с неком намером, посебно имајући у виду да би могао да буде саслушан.

"Нема никакве дилеме да је НАТО-у веома важно да Црна Гора као чланица Алијансе на изузетно важној географској локацији буде политички и безбедносно стабилна. Ризик од дестабилизације Црне Горе, већ годинама је један од кључних осигурача за господина Ђукановића да он остаје нетакнут због бројних афера у којима фигурира као главни централна личност. У том смислу, поруке каква је била она коју је нови лидер ДПС-а Данијел Живковић послао након првих спекулација да би Ђукановић могао да буде ухапшен, да би одговор странке био радикалан, изазива стрепњу западним партнерима Црне Горе због могуће дестабилизације", указује Стојовић.

Додаје да информацију Ђукановићеви следбеници доживљавају као нову претњу архинепријатеља којег је шеф бившег режима одавно идентификовао у званичном Београду.

"Угроженост вође његови следбеници доживљавају као своју и ето безбедносне кризе у којој је ситуација по Ђукановића боља него у редовном стању, што се види и по реакцијама посланика ДПС-а и 'сателита' који сада говоре о хаосу у безбедносном сектору који је у таквом стању и угрожен заправо због деловања њихових прекаљених кадрова", каже Стојовић.

Указује и на то што је информација стигла након пресуде у случају "Државни удар", који се третира као подметачина Специјалног државног тужиоца и безбедносних структура што је био веома тежак удар за бивши режим.

"Лажна дојава о планираном атентату који би на неки начин могао да се веже за овај случај био би у том смислу спасоносан за Ђукановића и његове специјалне тужиоце, безбедњаке и новинаре инволвиране у ову аферу. Ту је и један други мотив – над црногорским безбедносним подземљем од којег бивши председник тешко да може да се одмакне, надвија се никад већа сумња да стоји иза ликвидација које имају све елементе државног тероризма. Угроженост Ђукановића од некаквих терориста из Србије поменуте црне облаке може бар за неко време да одагна", оцењује Стојовић.

За крај, наш саговорник истиче да је необично то што је информација о припреманом атентату која је према писању медија блиских Ђукановићу стигла од иностраног обавештајца који борави на Космету, а не регуларним путем.

"То је најконтроверзнији детаљ у целој причи. Како је Црна Гора чланица НАТО-а, подразумева се да овакве информације иду кроз обавештајни систем Алијансе. То што информација није ишла тим путем много говори о њеној тежини и наводи на много сумњи", закључује Стојовић.

image