Србија и Балкан

Да ли је Мило дао гориво за "геноцид": Како су "Мајке Сребренице" аболирале бившег председника ЦГ

Није дословно написано, али из објаве "Мајки Сребренице" произилази да Мило Ђукановић није дао гориво за Младићеве тенкове око Сребренице лета 1995. године
Да ли је Мило дао гориво за "геноцид": Како су "Мајке Сребренице" аболирале бившег председника ЦГ© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

"Мајке Сребренице" аболирале су јуче око 17 сати бившег црногорског председника Мила Ђукановића сваке одговорности за српски "геноцид" у Сребреници и истовремено решиле вишегодишњу дилему да ли је Ђукановић у лето 1995. године дао гориво за српске, односно тенкове РС око Братунца, односно Сребренице.

Није дословце написано, али из објаве "Мајки Сребренице" произилази да Мило Ђукановић, дакле, није слао гориво за Младићеве тенкове око Сребренице тог лета.

"Никад и нигде нисмо нашле документ који упућује да је Ђукановић био учесник или имао било какве везе са геноцидом у Сребреници. Захвалне смо му на свему што чини за жртве и њихове породице. Молимо Вас да нашу трагедију не злоупотребљавате како би окаљали друге. Хвала", навеле су "Мајке Сребренице" у објави на друштвеним мрежама.

"Мајке Сребренице" реаговале су на овај начин на изјаву Славена Радуновића, посланика ЗБЦГ у Скупштини Црне Горе, дату јуче иза поднева о томе како је Ђукановић, по сведочењу Момчила Мандића, "слао гориво за српске тенкове у РС", па се може закључити да је истрага удружења из Поточара из које је произишао закључак да "никад и нигде нису нашле документ", трајала у овом случају читавих пар сати.

"Понављам, да никад ниједну бошњачку мајку ни албанску, није ништа заболело што су урадили или Андрија Мандић или Славен Радуновић или било ко од нас. А по сведочењу министра Републике Српске Момчила Мандића, горивом које је слао Мило Ђукановић, тада су оперисали тенкови и камиони око Сребренице", рекао је посланик Радуновић.

Пре "Мајки Сребренице" јуче је у Скупштини ЦГ реаговао и шеф клуба посланика ДПС Андрија Николић речима да је "истина за гориво, мајке Сребренице, не би дозволиле Ђукановићу да се 'тамо примакне' кад се обележава Дан сећања на жртве".

Истине ради, Мило Ђукановић, тада на функцији председника Црне Горе, у Меморијалном центру у Поточарима био је 11. јула 2021. године и у књизи жалости оставио поруку да "у Поточарима речи губе на значају, јер је овде балканска историја проговорила својим најстрашнијим криком".

"Пола века након Холокауста, овде је још једном убијена европска цивилизација. Остаје нам једнино да с неизмерном тугом чувамо сећања на невине жртве геноцида и да жалимо што смо савременици највећег злочина у Европи након Другог светског рата. То нас обавезује да не дозволимо ревизију истине о великом сребреничком страдању", записао је тада Ђукановић.

Само месец дана раније, у јеку расправе у Скупштини Црне Горе о разрешењу министра Владимира Лепосавића, под оптужбом да је "негирао геноцид у Сребреници", "Мајке Сребренице" биле су гошће Ђукановића у Црној Гори.

Председница Удружења Мунира Субашић захвалила је Ђукановићу за поруку коју је упутио поводом 25. годишњице "геноцида у Сребреници", исказујући наду да ће га "и други попут Црне Горе недвосмислено осудити".

Са своје стране, председник Црне Горе одао је "Мајкама Сребренице" "признање за херојски важан посао са посебном моралном тежином".

Две године касније, јула 2023, Ђукановић је, овог пута као бивши председник Црне Горе поново упутио поруку "Мајкама Сребренице" саопштивши да "искрено жали и саосећа са породицама жртава и преживелим у геноциду у Сребреници, најмрачнијој страници послератне историје нашег региона и Европе".

Ђукановићева порука била је тада у неку руку узвратна, пошто су три месеца раније, уочи другог круга председничких избора у Црној Гори на којима је Јаков Милатовић до ногу потукао Ђукановића, "Мајке Сребренице" позвале грађане Црне Горе да 2. априла подрже актуелног председника Мила Ђукановића.

"Само пут којим Мило Ђукановић води државу може наставити те добре односе које смо изградили", саопштиле су тада "Мајке Сребренице".

Иначе, спор око тога да ли је Ђукановић у лето 1995. године слао гориво за тенкове Војске РС, траје дуже од деценије, од како је Момчило Мандић, бивши министар у Влади РС саопштио да је Мило Ђукановић помагао Војску РС у ратовима деведесетих.

"Мило Ђукановић је био добар Србин и велики Србин. Њега је Караџић предлагао за председника Владе Југославије. Међутим, Слободан Милошевић је изабрао Момира Булатовића што је било у реду. Мило је нама заиста помагао, дао нам је гориво и две пољске болнице. Да није његовог горива и нафте било преко Црне Горе ми не би задржали нити освојили Горажде, Сребреницу, Вишеград или било који град који се граничио са Црном Гором и Србијом. Међутим после се човек окренуо и постао је највећи србомрзац кога сам ја упознао у свом животу", само је једна од изјава Мандића на ову тему.

Милова нафта за Војску РС била је октобра 2012. године и тема занимљивог захтева председника Грађанске алијансе Бориса Раонића амбасадору БиХ у Црној Гори Измиру Талићу.

"Упознати сте да је Момчило Мандић, бивши министар у Влади Републике Српске добио спор против Црне Горе, пред Судом за људска права у Стразбуру. Тим поводом је изјавио је да гориво за тенкове Војске Републике Српске, слао Мило Ђукановић и да је на тај начин спасена Сребреница, Горажде... Амбасадоре, молимо Вас да приликом данашње посете господина Бакира Изетбеговића, председавајућег Председништва Босне и Херцеговине, поставите питање истинитости тих навода, имајући у виду да је домаћин Изетбеговића, председник Филип Вујановић тада био члан Владе, па засигурно има те податке", навео је тада Раонић у писму Талићу.

Нема трага да ли је Талић одговорио Раонићу, што се тиче "Мајки Сребренице", синоћ је на ову тему стављена тачка – "Мило није дао гориво за тенкове РС".

На другој страни, Милан Кнежевић, председник ДНП Црне Горе, остао је у изјави од пре пар дана на становишту да "Црна Гора мора гласати против резолуције, не само због Србије, него и због себе, јер уколико буде гласала за Резолуцију, осудиће и саму себе на геноцидност".

"Управо тог јула 1995. кад се догодио страшни злочин у Сребреници, били смо у заједничкој држави са Србијом, били смо два ока у глави, Мило Ђукановић је војсци Републике Српске слао гориво и сву другу неопходну помоћ, пробијајући ембарго на Дрини и међународни зид санкција. Јесу ли тенкови ушли у Сребреницу користећи црногорску нафту? Јесу. Је ли почињен страшни и незапамћени злочин због ког ме срамота иако немам додирних тачака с њим? Јесте", рекао је Kнежевић.

Сумњу у аболицију Ђукановића од стране "Мајки Сребренице" синоћ је у уредничком коментару изразио и подгорички портал "Борба".

"Мајкама Сребренице је очито потребно доставити фискализовану фактуру о гориву и наоружању, да би промениле мишљење о свом 'добротвору'. С обзиром да је Ђукановић специјалиста за пословање у сивој зони, чисто сумњамо да је Војсци Републике Српске издавао рачуне. Ипак се радило о ратном периоду, у којем се не приклања толико пажње фискалној одговорности и убирању ПДВ-а. У вишедеценијском поступку испирања своје ратне биографије, Ђукановић је успео да поткупи 'Мајке Сребренице' и завреди њихов 'цвет', али истину о себи никада неће успјети", објавила је синоћ "Борба".

image