Србија и Балкан

Изасланик ЕУ у Приштини: ЗСО је правна обавеза "Косова"

Приштина би требало да нацрт статута, који је урадила ЕУ, упути такозваном Уставном суду да о њему одлучи, поручио је Суниог
Изасланик ЕУ у Приштини: ЗСО је правна обавеза "Косова"© Erkin Keci/Anadolu via

Оснивање Заједнице општина са српском већином је међународна и правна обавеза Приштине, која је договорена још 2013. године и ратификована у Скупштини, поновио је шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог.

Он је поручио да би нацрт статута који је урадила ЕУ, Приштина требало да упути такозваном уставном суду да о њему одлучи.

"То је међународна обавеза Косова, али је локална законска обавеза да се успостави Асоцијација. Ми смо предложили као Европска унија нацрт. Колико сам схватио, Курти је заправо био вољан да прихвати овај нацрт и потпише га прошлог октобра. Верујемо да је ово добар нацрт, да поштује црвене линије обе стране. И сматрамо да то треба узети и послати 'уставном суду' на начин да буде прихватљив и да 'уставни суд' може о томе да одлучи", рекао је Суниог за "Економију онлајн".

Суниог је рекао и да су се председница, премијер и председник скупштине привремених институција обавезали у заједничком писму упућеном Савету Европе да ће основати ЗСО.

"Мислим да је то нешто што треба што пре да се уради, то је боље за напредак 'Косова' на путу ка чланству у ЕУ. Наравно, дијалог и напредак у дијалогу и пуна нормализација односа између Косова и Србије су главни предуслов за даљи напредак Косова на путу ка пуноправном чланству у Европској унији", рекао је Суниог.

image