Србија и Балкан

Курти: Нисам дао гаранције за формирање ЗСО; Америка: Заједница српских општина је императив

Срби на северу Косова и Метохије од 10. децембра су били на барикадама, а уклањање је почело јуче
Курти: Нисам дао гаранције за формирање ЗСО; Америка: Заједница српских општина је императив© Зоран Шапоњић

Сви главни путни правци на северу Косова и Метохије јутрос су проходни јер су јуче поподне и синоћ уклоњене готово све барикаде на магистралним путевима у овом подручју, јавља извештач РТ Балкан.

Аминистративни прелази Јариње и Брњак отворени су за саобраћај. 

Ови прелази затворени су још 10. децембра када су Срби са севера КиМ поставили барикаде због хапшења Србина из Косовске Митровице Дејана Пантића. Највећа барикада на северу, у Рудару код Звечана, на магистрали Косовска Митровица-Лепосавић, уклоњена је синоћ око 18 сати, са пута је померено 15 тешких камиона и аутобуса што је трајало готово два сата.

Убрзо затим уклоњена је и барикада код Техничке школе у Северној Митровици којом је био запречен улаз у центар из правца Бошњачке махале.  Истовремено, стигле су вести да су уклоњене барикаде и у Ибарској Слатини, Лешку, Србовцу, као и у Зупчу, Варагама, Зубодолини и Газиводама код Зубиног Потока. Уклањање барикада пратио је велики број новинара, посебно албанских медија из Приштине и јужног дела Косовске Митровице.

Одлука о уклањању барикада уследила је након разговора Срба са КиМ са председником Србије Александром Вучићем који су му поручили да не желе да иду против своје државе.

Председник је том приликом нагласио да уклањање барикада нема везе са повратком у институције, и да су оне условљене Бриселским споразумом, који подразумева и стварање Заједнице српских општина, што Албанци нису испунили.

Срби на северу Косова и Метохије од 10. децембра су били на барикадама, а уклањање је почело јуче.

Председник је јуче донео и одлуку о укидању повишене борбене готовости Војске Србије, а након гаранција које су Срби из покрајине добили и спуштања тензија.

Све најновије вести са КиМ пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 30. дец 2022 • 21:34

    21:34

    Тахири: Уверена сам да је Курти прихватио ЗСО

    Бивша главна преговарачица Приштине у разговорима са Србијом Едита Тахири каже да барикаде на северу не би биле уклоњене да није било политичког договора две државе.

    "Те барикаде не би биле уклоњене да није било политичког договора уз посредовање Србије", рекла је Тахири.

    Овај споразум, према речима бивше шефице дипломатије привремених приштинских институција, претходи оном коначном.

    Она је изразила уверење да је премијер Аљбин Курти већ прихватио формирање ЗСО.

    "Уверена сам да је прихватио ЗСО, као део процеса коначног споразума о коме ће се наравно преговарати“, изјавила је Тахири за Т7.

  • 21:21

    Вучић: И вечерас послата екипа "косовске полиције" да из јужног дела пређе у северни

    Председник Србије Александар Вучић истакао је да се српска страна последњих недеља борила да сачува народ и мир на Косову и Метохији.

    "То није увек једноставно. Наиме, не траје то од јуче. Не стварају се те ситуације због једног или десет инцидената. Годинама се припрема и годинама се потцењује стање духа српског народа, као и то шта Срби говоре", рекао је он за ТВ Прва.

    Он је навео да је и вечерас послата екипа "косовске полиције" да из јужног дела пређе у северни како би провоцирала Србе.

    "Нико се није уплашио Албанаца, први пут кажем: Могу да доведу Светог Петра, они на северу не могу ништа. Они нису снажнији од Срба и тачка", поручио је Вучић. 

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 20:49

    Ђурић одговорио Џозефу: Kурти експлоатише трагедију у Украјини, стварајући ескалације на Балкану

    Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић каже да јасно види образац владе премијера Аљбина Kуртија који је искористио трагедију у Украјини да створи циклус ескалације у срцу Балкана.

    Ђурић је тако одговорио професору на Високим међународним студијама Универзитета Џон Хопкинс у Вашингтону Едварду Џозефу који је изјавио да начин на који су превазиђене тензије на северу KиМ не обезбеђује стабилност, већ призива континуирану нестабилност, и да се извесно затишје може очекивати док, како је навео, председник Србије Александар Вучић не закључи да му је опет потребна криза на KиМ.

    "Пошто сам се суочио са кризама на 'Kосову', (можда са пар више њих него Едвард Џозеф) видим јасан образац у понашању Kуртијеве владе од 24. фебруара. Аљбин Kурти методично експлоатише трагедију у Украјини, стварајући циклус за циклусом опасних ескалација у срцу Балкана. Његов покушај има за циљ да направи раздор између Србије и Запада дестабилизацијом ситуације и стварањем 'резултата' за његову радикалну националистичку агенду. Његов алгоритам (или можда није његов, како с правом примећују бројни албански интелектуалци) је једноставан – предузети једностране мере притиска на Србе преко тачке кључања", написао је Ђурић на Твитеру.

  • 20:18

    Чланови Самоопредељења гурали контејнере по Приштини у знак протеста због куповине српске робе

    Омладински покрет Самоопредељења спровео је акцију гурања контејнера испред зграде општине Приштина, због куповине робе из Србије, преноси "Kљан Kосова".

    "У оквиру кампање за бојкот српских производа, Омладински покрет у Приштини донео је општини Приштина контејнере купљене од Србије у вредности од 48.389 евра. На овај начин апелујемо на општинску власт, али не само на њих, да се и институције придруже позиву грађана на бојкот ових српских производа", наводи се у саопштењу.

    Додају да "Србија не да не признаје 'Kосово', већ се свакодневно бори против њега, а најмање што свако од нас може да уради јесте да бојкотује ове производе".

  • 19:26

    Ховенијер: За Белу кућу север део "Kосово" и да га Америка тако третира; Формирање ЗСО је императив

    Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер је у интервју за "Газету експрес" рекао да САД очекују да Приштина "успостави ЗСО у складу са одлукама Уставног суда из 2015".

    Говорећи о гаранцијама које је председник Србије добио од САД и ЕУ, Ховенијер је нагласио да је било најважније вратити се миру и наставити дијалог уз поштовање преузетих обавеза.

    "Претпостављам да се председник Вучић директно осврнуо на изјаву САД и ЕУ од 28. децембра у којој се говори о ескалацији тензија на северу Kосова и о нашем виђењу ситуације. Позив који смо упутили свима на максималну суздржаност и деескалацију ситуације, што понавља неке од договора које смо имали са руководством 'Kосова' о питањима српске заједнице на Kосову, као и наш позив 'Kосову' и Србији да вратити се осигурању окружења за помирење и регионалну стабилност сарадње. Упознати сте колико и ја са свим обавезама које смо преузели било којој страни", навео је Ховенијер.

    Ховенијер је говорио и о "северу Kосова рекавши да су Сједињене Америчке Државе признале 'Kосово' 2008. године са постојећим границама, а за Белу кућу је север део 'Kосово' и да га Америка тако третира", али да формирање ЗСО нема алтернативу.

  • 18:57

    Едвард Џозеф тврди да је Вучић надиграо Запад, а барикаде назива мостом између Србије и Русије

    Професор на Високим међународним студијама Универзитета Џон Хопкинс у Вашингтону Едвард Џозеф оценио је да начин на који су превазиђене тензије на северу KиМ не обезбеђује стабилност, већ призива континуирану нестабилност, и да се извесно затишје може очекивати док, како је навео, председник Србије Александар Вучић не закључи да му је опет потребна криза на Kосову и Метохији, преносе медији.

    "Те барикаде, које су на срећу уклоњене, само су метафора, јер постоје 'гигантске барикаде' између Србије и Kосова. Ту су и 'барикаде' у односима Србије и ЕУ. Истовремено, те 'барикаде' служе као 'мост' између Србије и Русије", рекао је бивши заменик шефа мисије ОЕБС на KиМ за Радио Слободна Европа.

    Џозеф је навео да постоје начини да се уклоне барикаде, оценивши да САД и ЕУ не желе да размотре те опције.

    Поводом смањења тензија на северу Kосова, уз јучерашње уклањање барикада које су Срби поставили на путевима, Џозеф је рекао да је то изведено тако да се оне веома лако могу поново поставити, оценивши да то није добро решење.

    "То је још један доказ како Александар Вучић манипулише са САД и ЕУ, користећи полугу моћи коју Србија има над 'Kосовом'. Вучић тврди да је остварио победу ослобађањем полицајца Дејана Пантића, и да је издејствовао обећање да KФОР неће дозволити 'косовској' полицији улазак на север. Зашто је то проблематично? Наравно да је добро да су уклоњене барикаде, али није добро што је таква тактика награђена", казао је Џозеф.

  • 17:21

    Захарова: Компромис Београда и Приштине, уз гаранције Запада, тешко одржив

    Компромис Београда и Приштине, уз гаранције Запада, тешко да се може сматрати одрживим, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

    "Постигнут компромис уз 'чврсте гаранције' Запада тешко да се може сматрати одрживим. Пресудно питање за Србе је формирање Заједнице српских општина. Та заједница треба да буде ефикасан инструмент за остваривање њихових права и безбедности у условима систематског прогона на националној основи, а то је изигнорисано", упозорила је Захарова.

    Како је истакла, све док Приштина не испуни ту кључну обавезу, коју саботира већ десет година, ситуација ће остати једнако крхка уз сталну опасност од поновне ескалације.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 17:01

    Приштина ипак не може да бојкотује све српске производе

    Посланик Демократске партије Kосова Беким Хаџиу рекао је да се из буџета лажне државе купују папуче произведене у Србији за здравствено особље запослено у болници у Јужној Митровици.

    Хаџиу је на Фејсбуку истакао да Влада самопроглашеног Kосова не поштује кампању за бојкот српских производа.

    "Kампању за бојкот српских производа Влада не поштује, а са друге стране тражи од народа да је поштује. Мора се поставити питање зашто ови производи нису купљени на 'Kосову', конкретно у суворечком 'Солиду', већ у Србији? Функционери, када су били у опозицији, превртали су камионе са српским производима, а сада их купују из буџета 'Kосова'. Kакво лицемерје! Они су освојили гласове због тих својих поступака, а испоставило се да је то била фарса и лаж и превара", навео је Хаџиу.

  • 16:43

    Петковић упитао Раду Трајковић зашто није осудила ниједан инцидент према Србима

    Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију истакао је да саветница министра за заједнице и повратак Рада Трајковић за нелегалне базе на северу KиМ треба да пита, како је навео, "свог шефа Аљбина Kуртија и Ненада Рашића који је гласао за ту градњу".

    Петковић је упитао Трајковић зашто није осудила ниједан инцидент према Србима и зашто криминализује Србе на барикадама.

    "Три питања за Раду Трајковић:

    1. Зашто за нелегалне базе не питате свог шефа Kуртија и Рашића који је гласао за ту градњу?
    2. Зашто нисте осудили ниједан инцидент према Србима, а ове године их је чак 150?
    3. Kако имате образа да с Kуртијем криминализујете наш народ на барикадама?", упитао је Петковић.

  • 15:44

    На Јарињу нема гужви, прелаз проходан

    После пуштања административног прелаза у рад нема већих гужви на Јарињу. 

    Овај прелаз био је затворен 20 дана, од 10. децембра до данас око 14 часова, када је отворен. 

    Одмах после пуштања са стране центране Србије на улазу на КиМ чекало је двадесетаак шлепера и исто толико из другог смера. 

image