Србија и Балкан

Суљагић прети делегацији ЕУ која је одала почаст убијеним Србима: "Паклено ћете платити"

Директор Меморијалног центра Сребреница је на друштвеној мрежи Икс написао да је потпуно шокиран тиме што је делегација ЕУ исказала поштовање "српским војницима"
Суљагић прети делегацији ЕУ која је одала почаст убијеним Србима: "Паклено ћете платити"© Sean Gallup

Директору Меморијалног центра Сребреница Емиру Суљагићу је засметало што је делегација ЕУ у БиХ положила цвеће на спомен обележје невино страдалим српским жртвама у Братунцу, па је у свом реаговању поручио да је шокиран овим гестом представника ЕУ мисије и запретио да ће му за то "паклено платити".

Он тврди да је реч о српским војницима, појединцима који су наводно имали водећу улогу у злочинима над бошњачким становништвом у лето 1992.

"Шокиран сам, потпуно шокиран када видим службеника ЕУ делегације како одаје почаст припадницима војске босанских Срба на 'Војничком гробљу' - ту је права застава борачке организације босанских Срба одмах до великог крста, под кринком 'невиних цивила'. Каква срамота. Паклено ћете платити за ово, имате моју реч", написао је Суљагић на друштвеној мрежи Икс.

Суљагић је тако реаговао након што је из Делегације ЕУ у БиХ објављено да су се њихов отправник послова Адебајо Бабађиде и дипломате из ЕУ држава чланица у БиХ, у Братунцу састали са градоначелником Продановићем како би се упознали са ситуацијом у тој општини, укључујући активностима изградње поверења међу заједницама.

У објави на платформи Икс из Делегације ЕУ је саопштено да је делегација одала почаст невино страдалим цивилима на том подручју од 1992-1995.

"Емпатија и поштовање према свим невиним цивилним жртвама, као и прихватање историјски и судски утврђених чињеница кључни су за стварање окружења погодног за помирење", навели су из Делегације ЕУ.

Којић: Суљагић показује да мрзи све што је српско

Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић је поручио да Суљгић показује бахатост, вређа и прети свима који се поклоне српским жртвама, и да тај начин показује да мрзи све што је српско.

"Да ли он мисли да нико не сме да се поклони жртвама попут браће Димитријевић, Владимиру Гајићу, сестрама Матић и многој другој деци, а укупно их је 72", упитао је Којић.

Он је Суљагића упитао и зашто нико не би требало да се поклони пред крстом за покој душе његовог оца, а требало би пред нишаном Емировог оца.

"Твој је био цивил? Е мој је био војник и бранио је своју мајку и оца, а где је твој погинуо? Зашто мислиш да су кости твог оца вредније од кости мог оца", упитао је Којић у реаговању за Срну.

Оценивши да таквим наступом Суљагић само показује нервозу, бахатост и безобразлук, Којић је истакао:

"Након што је забранио улазак у комплекс шведској амбасадорки сада иде и корак даље и прети како ће неко зажалити што је посетио гробље убијеним Србима".

Којић је у име породица које представља јавно упитао Суљагића, шта је он умислио ко је и поручио да је доста више Суљагићевог безобразлука, али и оних који му дозвољавају да на овај начин прича.

"Смета ти застава Борачке организације, али ти не сметају све оне заставе које су се вијориле Поточарима 11. јула, нити све оне униформе. Нису ни у Поточарима укопани све цивили, прво не твој отац, а о другима ћемо ускоро", поручио је Којић.

Он је напоменуо да породице српских жртава имају замерку зашто ти исти амбасадори који су данас били у Братунцу нису дошли 6. јула и тако показали да истински поштују све жртве.

"Зашто беже од сусрета са нама, а није им проблем да оду у Поточаре? Можда и ми треба да претимо и причамо као Суљагић да би нас чули", навео је Којић.

Он је рекао да су могли и данас сести са породицама заробљених и погинулих бораца и несталих цивила да им објасне где и како су убијени сви они људи чије су фотографије видели крај пута када су ишли у Поточаре.

image