Србија и Балкан

"И да знам где је сахрањен, нећу вам рећи па да ћете црћ": Дан када је погубљен Дража Михаиловић

Чича Дража је рехабилитован 2015. пошто је утврђено да пресуда којом је осужен на смрт донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога
"И да знам где је сахрањен, нећу вам рећи па да ћете црћ": Дан када је погубљен Дража Михаиловић© A.K./ATAImages

Генерал Југословенске војске у отаџбини и вођа четничког покрета у Другом светском рату Драгољуб Дража Михаиловић, погубљен је на данашњи дан, 17. јула 1946, у Београду.

Нова власт га је ухапсила по окончању Другог светског рата и после кратког суђења га је осудила на смрт стрељањем. Ни дан-данас није познато где се налази његов гроб.

Покојни партизански генерал Јово Капичић, који је више пута говорио о свом учешћу у хапшењу Михаиловића, говорио је медијима: "И да знам где је сахрањен, нећу вам рећи па да ћете црћ'."

Као потенцијалне локације генераловог гробног места помињани су Ада Циганлија, Лисичији поток, Дедиње...

Не би ли се очувало сећање на Чича Дражу, у Београду је прошле године отворен музеј посвећен генералу генерал краљевске југословенске војске, у Брегалничкој улици, у кући на месту где је живео са породицом од 1931. до почетка рата. Такође, Чича Дража је "добио" и скулптуру.

"У Брегалничкој улици, на месту где је била његова кућа, откривамо споменик безгробног генерала Михаиловића, врховног команданта безгробне Југословенске војске у отаџбини. Његова улица се могла звати и Церска, и Сувоборска, и Кајмакчаланска, и Солунска, и Албанске голготе, и Равногорска - и у свакој би било место споменику генерала Михаиловића", рекао је на отварању 23. октобра 2023. песник Матија Бећковић.

Подсетио је том приликом да су генерала на крају "оставили сви", али се он није "одрекао никога".

"Остављен од свих спасавао је америчке и британске пилоте. Под највећим мукама и најгорим клеветама линчовања генерал Михајловић је понављао само једно, а то је да никада, нигде, ни по коју цену под његовом командом није било сарадње са окупатором", додао је Бећковић и нагласио да без помирења нема ни наде, ни спасења.

Иначе, Виши суд у Београду рехабилитовао је Драгољуба Михаиловића 2015. и вратио му грађанска права која су му била одузета у процесу који је против њега водио комунистички режим 1946. године.

Суд је усвојио захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је Михаиловић био осуђен на смрт. Утврђено је да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога, а сам судија рекао је да се одлучивало искључиво о томе да ли је Михаиловић имао правично суђење, а не о чињеници да ли је био ратни злочинац.

image