Србија и Балкан

Над Врачаром жива ватра сева: Отворен музеј и откривен споменик Дражи Михаиловићу (ВИДЕО)

Споменик открили Војислав Михајловић и Матија Бећковић

Музеј посвећен Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини отворен је у Брегалничкој улици у Београду где је, у присуству значајног броја грађана који су носили заставе Србије и пуштали четничке песме, откривен и његов споменик, који је дело вајара Драгана Раденовића, члана Руске академије ликовних уметности.

Музеј који чува успомену на "Чичу" отворен је на иницијативу организације "Наша Дрина" и њеног председника Игора Брауновића, а церемонија је протекла мирно, упркос раније најављиваним претњама дела цивилног сектора да ће се успротивити оваквом одавању почасти генералу Дражи.

Освештани споменик су свечано открили лидер Покрета обнове Краљевине Србије и унук Драгољуба Драже Михаиловића Војислав Михаиловић и песник Матија Бећковић. 

"У Брегалничкој улици, на месту где је била његова кућа, откривамо споменик безгробног генерала Михаиловића, врховног команданта безгробне Југословенске војске у отаџбини. Његова улица се могла звати и Церска, и Сувоборска, и Кајмакчаланска, и Солунска, и Албанске голготе, и Равногорска - и у свакој би било место споменику генерала Михаиловића", рекао је Матија Бећковић.

Подсетио је да су генерала на крају "оставили сви", али се он није "одрекао никога".

"Остављен од свих спасавао је америчке и британске пилоте. Под највећим мукама и најгорим клеветама линчовања генерал Михајловић је понављао само једно, а то је да никада, нигде, ни по коју цену под његовом командом није било сарадње са окупатором", додао је Бећковић и нагласио да без помирења нема ни наде, ни спасења.

Данас су исправљене две неправде према генералу Дражу Михаиловићу. Добио је скулптуру и кућу на месту где је живео са породицом од 1931. до почетка рата, изјавили су организатори.

Један од организатора Игор Брауновић је нагласио је да верује да ће ове слике обићи свет и поручио да не смемо више да дозволимо оно што се десило генералу и његовим следбеницима - "да нас неко доведе до тога да заборавимо ко смо и шта смо и занемаримо своју веру и нацију".

На отварању музеја су били присутни и чланови мото-клуба Ноћни вукови Србија и Ноћни вукови Црна Гора.

Уприличена је и бакљада, па су се неки од присутних присетили једне од популарних четничких песама и прокоментарисали да вечерас - "над Врачаром жива ватра сева".

Пре отварања музеја улица је, из безбедносних разлога, била затворена, будући да су прошле ноћи две за сада непознате особе бациле црвену фарбу испред зграде у којој се налази спомен на Михаиловића.

Фарбу којом је оскрнављен споменик очистили су чланови удружења "Наша Дрина".

Претходних дана чланови невладиних организација попут Иницијативе младих за људска права и Хелсиншког одбора за људска права, али и многобројни активисти, борци и боркиње, као што је Аида Ћоровић, пасивно-агресивно претили су неће допустити отварање музеја.

Ћоровићева је прво запретила доласком позивајући да се "уради нешто конкретно", а онда је мање од 24 сата касније обрнула ћурак и позвала на миран протест.

Музеј се налази у породичној кући у којој је Михаиловић једно време живео с породицом и из које је, како се често наглашава, отишао у Други светски рат.

У удружењу "Наша Дрина" за РТ Балкан рекли су да је кућа откупљена и реновирана, као и да ће у поставци моћи да се виде предмети из тог периода као и лични предмети Драже Михаиловића. Међу њима и неколико пари његових наочара, перорез, торба…

image
VV inauguration
banner