Србија и Балкан

Вучевић: Пројекат "Јадар" је враћен у првобитно стање, нећемо дозволити насиље

Студија "Рио Тинта" о заштити животне средине није довољна, те да ће процену радити и Министарство за заштиту животне средине, рекао је премијер

Премијер Милош Вучевић изјавио је данас да се пројекат "Јадар", након што је Влада Србије усвојила одлуку Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за тај пројекат, налази у почетној фази и да сама одлука не говори о томе да ће рударења бити.

Вучевић је за Танјуг истакао да просторни план посебне намене не прејудицира доношење рударских, грађевинских дозвола, нити еколошких дозвола.

Он додаје да студија "Рио Тинта" о заштити животне средине није довољна, те да ће процену радити и Министарство за заштиту животне средине.

"Они морају све из почетка да крену ако буду хтели да се баве тиме, а ми ћемо онда сви заједно, и ту позивам стручну јавност да буде укључена и да пратимо сви заједно шта је то што ће бити представљено као евентуални концепт вађења јадарита и литијума", рекао је Вучевић.

Премијер наглашава да Влада Србије није заступник интереса ниједне приватне компаније, нити друге државе.

"Мене интересује само шта је то што Србија добија, шта су економске и политичке предности за грађане Србије. То значи да ме интересује брига о здрављу људи, заштита животне средине, очувању наших потока, река, ливада, шума, ваздуха и воде", поручио је Вучевић.

Како каже, држава неће пристајати на минимум, већ ће тражити максимум заштите животне средине.

"И онда да причамо и о ономе што су дефинисали као вредносни ланац, да причамо о економији, да видимо шта то доноси за привреду Србије. Значи, није питање сировине, него је питање да ли долазе фабрике и какве фабрике", казао је премијер.

Како каже, то је шанса за нова радна места не само за Лозницу и Крупањ, већ за целу западну Србију.

"То доводи до већих прихода за буџет државе, то доводи до већих прихода локалних самоуправа. То значи да ће бити веће плате, пензије, да ће бити више пара да се инвестира у путеве, у културу, у социјално становање", истакао је он.

Председник Владе наглашава да литијум, као критични минерал, представља геополитичку предност наше земље, коју треба искористити.

Вучевић је изјавио да влада неће дозволити насиље које, како наводи, најављује део опозиције након доношења Уредбе којом се пројекат "Јадар" враћа у на стање пре 2022. године.

Према његовим речима, свако сме да изнесе своје мишљење, али не сме да се врши насиље.

"Нема 5. октобра, нема 6. октобра, Србија је данас далеко боља, озбиљнија, организованија и снажнија држава. Маните се глупости, борите се за вашу политику у коју верујете, ако верујете, али немојте претити било коме", рекао је Вучевић.

Он је оценио да разговори о ископавању литијума могу да се воде са озбиљним и одговорним људима, пре свега са струком, а додао је да је опозиција та која је објавила слике судија Уставног суда, након што је донео одлуку којом је владину уредбу о стопирању пројекта "Јадар" прогласио неуставном.

"Скандал, где то има? А причате о демократији? Ви причате да се борите за демократско друштво. Не, ви сте и насилници који најављују и спроводе насиље. Искључиво зарад стицања политичких циљева", навео је Вучевић.

Он је навео да Србија има предност јер има "нешто што је потребно целој Европи".

"Хајде да знамо то да употребимо на прави начин. А да Србија буде боља кућа за своје становнике, да грађани буду задовољни, да људи имају веће плате и пензије, да људи боље живе, да имамо боље путеве и да чувамо наше природне ресурсе, да чувамо наше и шуме и горе и потоке и реке и језера и ваздуха", навео је Вучевић.

Он је рекао да нећемо да допустимо да нас неко убеди да не треба да се развијамо.

Шолц долази у петак?

Вучевић је изјавио да ће немачки канцелар Олаф Шолц вероватно у петак доћи у посету Београду, али да та информација није званично потврђена.

"Не могу да кажем да је то сигурно, али постоји шанса", рекао је Вучевић за Танјуг, упитан о незваничним најавама да ће Шолц доћи у посету Београду и да ће тема бити литијум.

"Не видим шта је ту лоше. Па то значи да ми имамо предност у нашим рукама", рекао је Вучевић.

image