Економија

РТ Балкан открива: Колико је земље у Србији купио "Рио Тинто"

Из "Рио Тинта" кажу да је та компанија до одлуке Владе Србије о повлачењу Просторног плана за пројекат "Јадар" откупила 220,04 хектара земљишта, што је 63 одсто, од површине подручја на коме је предвиђена изградња подземног рудника и објеката намењених за рударство и прераду минерала
РТ Балкан открива: Колико је земље у Србији купио "Рио Тинто"www.globallookpress.com © Jeff Mcintosh

Пројекат "Јадар" од којег је Србија одустала пре две године, поново је у жижи јавности, а сигнали који последњих дана стижу - од власти, преко опозиције до компаније "Рио Тинто" наговештавају да би се надомак Лознице литијум, ипак могао копати. Чини се да је изнуђена одлука о прекиду пројекта због протеста који су организовани почетком 2022. године ипак била привремена.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће о судбини овог пројекта одлучивати будућа влада, док су из компаније "Рио Тинто" у саопштењу демантовали наводе опозиције да ће бити расељено 100.000 људи. Они су, међутим, навели да пројекат утиче на 52 стално настањена домаћинства, од којих су 51 домаћинство откупили

Из компаније "Рио Тинто" за РТ Балкан кажу да је ова компанија до одлуке Владе Србије о повлачењу Просторног плана за пројекат "Јадар" укупно откупила 220,04 хектара земљишта, што је 63 одсто, од површине подручја на коме је предвиђена изградња подземног рудника и објеката намењених за рударство и прераду минерала.

"Пројекат 'Јадар' који укључује централну зону (220,04 хeктара) на којој су приступ руднику и индустријски комплекс и одлагалиште отпада у долини Штавице (167,12 хектара), обухватао би површину од 387,16 хектара. То је наведено у Просторном плану подручја посебне намене за реализацију пројекта "Јадар". Куповина земљишта је стопирана након што је Просторни план за Пројекат "Јадар" повучен", кажу за РТ Балкан у "Рио Тинту".

Компанија је раније, у саопштењу медијима, навела да је регулаторни процес који подразумева и јавни увид прекинут у јануару 2022. године, али да су они спремни да јавно објаве "Нацрт студије процене утицаја на животну средину" у тренутно постојећем облику да би додатно подржали јавни дијалог о пројекту "Јадар".

Вучић: Литијум је наше благо

Што се тиче председника Александра Вучића - дилеме нема. Он је данас у Скопљу изјавио да је "литијум наше благо" и да, може ујутру да почне да се копа, али је додао да одлука нажалост не зависи од њега.

"Нико не поставља никакве рокове. Не бринем се за нападе, о литијуму сам увек говорио исто, говорим и данас. То је наше благо, бело злато. Претходна влада није могла да издржи притисак", рекао је Вучић на питање новинара да су странци поставили рок од годину дана за копање рудника литијума.

Председник је рекао да, ако би њега слушали, не би чекали годину дана, већ би одмах почели, уз највишу заштиту животне средине. Додао је и да би Немци могли да нам дају пример како се то ради.

Професор Машинског факултета у Београду Александар Јововић од почетка подржава пројекат и сматра да је направљена велика грешка што је прекинут и што није вођена шира расправа о свим његовим предностима и манама.

"Ово је тема о којој мора да се разговара. Ако у европским земљама људи расправљају о пројектима литијума, ако је то постао материјал који је део транзиционог периода у енергетици за наредни период, ако то генерално обећава огромне приходе, наравно да ће компанија добро проћи, али поента је да и држава прође добро и да се то све анализира. Није у реду и није нормално да европска, цивилизована земља има инвеститоре којима тек тако блокира пројекте. Немогуће је да немате права, овде је морао да се испоштује минимум, бар да се расправља о томе", сматра професор Јововић.

"Неповерење у сопствену државу"

Професор подсећа да је велики број противника пројекта био апсолутно против, а да држава није смогла снаге да покрене расправу. Додаје и да је "Рио Тинту" интерес да пројекат дође бар у фазу да се о њему расправља.

"Они који су били против пројекта, то су искористили у политичке сврхе и измислили су податке, колико ће људи страдати, како ће нестати вода. Ми нисмо дошли у прилику да причамо о томе, шта ће се стварно десити. Све време се расправа померила са пројекта на неповерење у сопствену државу", навео је он.

"'Рио Тинто' није уопште тема, али се згодно уклопио због својих брљотина од раније, јер их има као и свака друга компанија. Суштински је ствар у неповерењу грађана да неће функционисати и да се неће спроводити све што ће бити у пројекту и студији. То се дешава, јер ми не верујемо својим инспекторима, факултетима, министарствима", каже професор Јововић.

Компанија "Рио Сава експлорејшн" је чланица групе "Рио Тинто" и носилац Пројекта "Јадар". Њихови геолози су 2004. године открили нови минерал, јадарит, који садржи литијум и бор, у близини Лознице, у долини реке Јадар. Ово лежиште је важно због производње батерија које се користе у електричним возилима и за складиштење енергије из обновљивих извора. Компанија је најавила отварање рудника литијума у подручју реке Јадар, а објављено је да је вредност инвестиције 2,4 милијарде долара. 

Противљење ископавању литијума довело је до масовних протеста и блокада путева у Србији крајем 2021. и почетком 2022. године. Влада Србије је, под притиском јавности, донела одлуку да стави ван снаге све одлуке у вези с пројектом "Јадар".

Европска комисија и Влада Србије потписале су 22. септембра писмо о намерама о покретању рада на стратешком партнерству у областима батерија и критичних сировина, у које спада и литијум. У септембру је Влада Србије потписала Меморандум о разумевању са словачком компанијом која би требало да у Ћуприји гради фабрику за производњу и рециклажу батерија за електрична возила.

Зa oпозиционе странке и еколошке активисте то је јасан знак да Влада Србије жели да настави са пројектом. Они траже да се законом трајно забрани ископавање литијума у Србији.

image