Србија и Балкан

Полицијска акција уз ФБИ и ДЕА у Црној Гори: Ухапшено више особа, међу њима и Виктор Дрешај

У питању међународна акција против кријумчарења кокаина, сазнаје РТЦГ
Полицијска акција уз ФБИ и ДЕА у Црној Гори: Ухапшено више особа, међу њима и Виктор ДрешајGetty © Filip Filipovic

Један од вођа криминалног клана "Дрешај" из Тузи - Виктор Дрешај ухапшен је јутрос у великој међународној операцији "Генерал" по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ), сазнају "Вијести".

Како пише Побједа, ухапшен је један од вођа криминалног клана "Дрешај" из Тузи - Виктор Дрешај, а уз њега још 17 особа.

У Будви ухапсио и Вукана Чоковића (61) који је познат и по надимку Винету, сазнају.

Он је хапшен још 2015. године у Шпанији, тада у великој међународној операцији "Винету".

Међународне службе су га означиле су га као вођу криминалне групе од које је заплењено 3,5 тона кокаина.

Наркотици су тада откривени у неколико акција, а полиција је ухапсила укупно 69 особа, од којих су Чоковић и најмање осам чланова групе из Србије и Црне Горе имали главне улоге у шверцу кокаина из Јужне Америке у Европу.

Тужилаштво је поднело кривичну пријаву због постојања основа сумње да су ухапшени учинили кривична дела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Наведено је да је предмет кривичне пријаве деловање криминалне организације коју су организовали осумњичени В.У. и Р.З, а чији припадници су постали остали осумњичени, у међународним оквирима, у циљу вршења кријумчарења опојне дроге кокаин из Јужне Америке у Европу и Аустралију, бродовима, у количини од 1.570 килограма, у октобру 2020. године, које је спречено од органа откривања Колумбије, и у количини од око 900 кг, у јуну 2021. године, које је спречено од органа откривања Аустралије.

Јутрос је започела акција кодног назива 'Генерал', а на основу претходне вишемесечне сарадње Специјалног државног тужилаштва (СДТ) и Специјалног полицијског одељења са Агенцијом Европске уније за сарадњу органа за спровођење закона (ЕУРОПОЛ), Федералног истражног бироа (ФБИ) и Управе за сузбијање наркотика (ДЕА) Сједињених Америчких Држава и Аустралијске федералне полиције (АФП).

image