Србија и Балкан

Министар полиције "Косова": Вучић директно умешан у припрему групе "терориста" из Бањске

Свечља каже да поседују и усмено сведочење да је Вучић био директно укључен у обуку ове групе
Министар полиције "Косова": Вучић директно умешан у припрему групе "терориста" из БањскеGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Министар полиције тзв. Косова Џељаља Свечља изјавио је да Приштина има доказе да је председник Србије Александар Вучић директно учествовао у обуци групе у Бањској.

Свечља је то рекао у емисији за "Еуроњуз Албанија", наводећи да тзв. Косово има све сценарије и припреме да одговори на могућу, како каже, српску агресију.

Како је рекао, за време Куртијеве владе се радило на враћању ситуације у нормалу на северу Космета, заборављајући да каже да су Срби за то време натерани да промене регистарске таблице на возилима, забрањена им је употреба динара, а заборавио је и да каже да су избори спроведени упркос српском бојкоту, због чега су избили протести и блокаде.

"Имали смо срећу да прикупимо много доказа у вези са терористичком групом. Сада знамо да је ова група пре напада на Бањску била обучавана на званичном војном полигону Србије. Вучић је обишао овај полигон, где је регуларна српска војска имала војну обуку. Имамо снимке, имамо пријем испоруке оружја из војних складишта овој терористичкој групи", тврди Свечља.

Подсетимо, Вучић је ове информације негирао одмах након инцидента, указујући на то да никоме у Београду не би одговарало да се такав инцидент деси.

Свечља пак не одустаје, па каже да поседују и усмено сведочење да је Вучић био директно укључен у обуку ове групе, те да је питање да ли желе да игноришу те доказе или да их минимизирају.

"Радимо на томе да 17 одсто територије 'Косова' вратимо у нормалу. Сви знамо да већ 22-23 године ситуација на северу Косова, у четири северне општине уопште није нормална. То је била отворена агресија Србије кроз њене инструменте, која се манифестовала веома агресивно, угњетавајући тамошњи албански народ, као 2000. када се из Северне Митровиће иселило 11.000 Албанаца, а страдало је 11 људи", рекао је Свечља.

Међутим, званични подаци га демантују. Око 11 одсто Срба се иселило из четири општине на северу Космета откад је Курти на власти.

image