Србија и Балкан

Курти против специјалаца: Извештај косовске полиције потврђује Вучићеву верзију Бањске?

Припадници приштинске специјалне полиције протестују због услова рада, а захваљујући њиховом сукобу са Куртијем у јавност су доспеле информације о томе шта се тачно десило у Бањској
Курти против специјалаца: Извештај косовске полиције потврђује Вучићеву верзију Бањске?© M. M./ATAImages

На састанку који је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одржао 15. новембра са припадницима приштинских специјалаца рекао је да нису постигли никакав успех 24. септембра, већ су "убили три човека из даљине снајпером".

Како преноси "Албанијан пост", то је Курти рекао поводом дешавања у Бањској, а након протеста припадника специјалних јединица.

Захтеве које су припадници имали власт у Приштини није усвојила, што укључује додатак на зараду због специфичних услова рада.

Како протест није дао резултате, договорили су састанак с Куртијем на којем је био и министар финансија Хекуран Мурати.

Иако је у јавности имао другачије изјаве, Курти је на том састанку критиковао припаднике специјалних јединица рекавши им: "Ништа нисте урадили 24. септембра, убили сте три особе снајпером из даљине", пише "Албанијан пост".

Специјалци су се увредили због овакве Куртијеве изјаве, и како пише "Албанијан пост", видело се да Курти није прочитао извештај, иначе би, како наводи, прочитао да нису сви Срби убијени из даљине.

Ово потврђује да је Београд био у праву када је објавио да су Срби убијени из непосредне близине, односно да су брутално ликвидирани чак онда кад су се већ предали.

Како пише приштински сајт, Курти је био равнодушан према специјалцима који су му рекли да не протестују из политичких разлога, већ због бољих услова.

"Боримо се за Косово, као што смо то радили у прошлости, чак само на хлебу и сиру", рекли су специјалци на састанку са Куртијем, преноси "Албанијан пост".

Међутим, Курти им је рекао да је "рат када много има погинулих, а мало преживелих" и додао у обрачуну са Србима и Миланом Радоичићем 24. септембра није било рата "јер је погинуо само један полицајац".

Присутни министар је наводно желео да дође до договора са специјалцима, али је Курти рекао да не може да попусти, уз речи: "Нисам се предао ни ЕУ ни Америци, не могу се предати ни вама".

Потом су незадовољни специјалци рекли да се због плате и услова рада све мање људи се пријављује за рад у полицији што је и Курти потврдио.

"Од времена када се за полицију пријављивало 29.000 људи, сад се јавља од 3 до 4.000. Ово доказује да људи имају друге послове", рекао је Курти.

Специјалци су најавили нови протест за 9. децембар испред зграде приштинске владе.

image