Србија и Балкан

РСЕ: Приштина неће пре јесени дићи оптужницу за Бањску, Београд тражио документацију од Еулекса

Приштинске власти тврде да је истрага у завршној фази
РСЕ: Приштина неће пре јесени дићи оптужницу за Бањску, Београд тражио документацију од Еулекса© Milos Tesic/ATAImages

Оптужница везана за догађаје у Бањској неће бити подигнута пре јесени, сазнају избори Радија Слободна Европа у Специјалном тужилаштву тзв. Косова.

"Рад на случају је у завршној фази", кажу из овог тужилаштва, додајући да су "истраге у случају Радоичић добиле коначан епилог".

Крајем прошле године, на захтев Министарства унутрашњих послова такозваног Косова, Интерпол је расписао налог за хапшење Радоичића  који је преузео одговорност за догађај.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је, коментаришући Интерполову потерницу за бившим потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем, да је изручење Радоичића Приштини немогуће.

"Председник Вучић је рекао да је истрага против Радоичића у току и сви судски процеси ће се водити пред домаћим судовима. Неморално је да власт у Приштини, која је дошла из шуме, из ОВК, проглашава српски народ за терористе", рекао је Дачић.

Више јавно тужилаштво у Београду, наводи РСЕ, Радоичића терети за више кривичних дела у вези са недозвољеном набавком оружја и "изазивање опште опасности".

Виши суд у Београду је почетком октобра одбио захтев тужиоца за одређивање притвора и пустио га на слободу, али му је одузео пасош и забранио одлазак на "Косово". Из ове институције су за РСЕ рекли да је "истрага у току".

"У овој истрази Више јавно тужилаштво у Београду сарађује са Министарством унутрашњих послова, Управом царина и другим државним органима Републике Србије, док у циљу утврђивања потпуног чињеничног стања – преко Министарства правде – такође је контактиран Еулекс, од кога је затражена документација која се односи на дешавања у Бањској. Документација, до данас није достављена", речено је из Вишег јавног тужилаштва у Београду.

image