Србија и Балкан

Вучић са америчким амбасадором: Разговарали о Косову и Метохији

Председник Србије и Кристофер Хил присуствовали отварању технолошког центра америчког произвођача електричних возила "Ривијан" на Новом Београду
Вучић са америчким амбасадором: Разговарали о Косову и Метохији© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић огласио се после састанка са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом.

Вучић је на свом Инстаграму написао да је водио "отворен и конкретан разговор са амбасадором Хилом о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и о могућностима и предлозима ЕУ за наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином".

"Указао сам на значај ангажовања САД у спречавању даљих ескалација изазваних готово свакодневним једностраним и нелегалним потезима привремених приштинских институција и поновио неопходност формирања Заједнице српских општина", написао је Вучић.

Он је додао да "Србија остаје посвећена одржању мира и стабилности, али је и јасна у одбрани свог народа и националних интереса".

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је отварању технолошког центра америчког произвођача електричних возила "Ривијан" на Новом Београду.

Председник Александар Вучић је рекао да је данас први пут осетио како је бити Жан Лук Пикар из Звезданих стаза, и седети за командама возила које као да је стигло из будућности.

"Ми смо већ досадили некима овде, пошто смо много причали о томе, а радили смо на доласку Ривијана дуго. И хвала свима и из компаније и из Владе Србије", казао је Вучић.Он је додао да је долазак Ривијана у Србију од посебног значаја, и да је у питању најиновативнија компанија у целом свету по питању електронских возила."Србија је то једина успела у Европи. Поред САД и Канаде, отворили су центар само у Србији. То је нешто за шта живите и за шта радите и борите се. Видео сам овде мотивисане младе људе, који су добро плаћени, и који ће остати овде да живе и раде", казао је он и додао:"Стар трек је стигао у Србију".

Отварању је присуствовала и и министарка науке Јелена Беговић, потпредседница компаније за аквизицију талената Циндy Никола и виши потпредседник за развој софтвера "Васyм бенсаид", као и амбасадор САД Кристофер Хил.

"Наше пријатељство са Србијом расте све јаче, ова инвестиција није само развој у технолошка решења, већ инвестиција у будућност ове земље, у младе, у једно пријатељство које има сјајну будућност", рекао је Хил.

Он је истакао да му је велика част што је на отварању технолошког центра. Хил је рекао да Американци воле две ствари - аутомобиле и авантуре.

"За оне који не познају Американце - треба да знате да волимо аутомобиле. Али, водимо рачуна и о заштити животне средине. Ако погледате животно окружење, нећете наћи јачу заштиту животне средине него у Америци. Такође, волимо авантуре, волимо да склапамо нова пријатељства, а у Србији то управо имамо", додао је Хил.

Компанија је саопштила да је до данас пристигло неколико стотина пријава за посао у центру у Београду, од чега је највише интересовања било за радна места у оквиру мапирања, инфотејмент, АДАС (напредни систем за помоћ возачу) и ИТ услуга.

Навели су да су први запослени почели са радом претходних дана, као и да ће "Ривијан" у наредним недељама и месецима ширити свој тим у Београду.

"Ривијан" ће, како је раније најављено, пре краја ове године отворити 200 радних места за инжењере, а онда 1.000 радних места. Са седиштем у Калифорнији, "Ривијан" је познат по производњи електричних камионета и теренаца, у септембру је званично најавио да у Београду отвара свој РиД центар са намером да запосли локални технички кадар и инжењере из аутомобилске индустрије.

Први модели возила су Р1Т, "пикап трак" са два реда седишта за пет путника, који је проглашен најбољим возилом у својој категорији, као и Р1С, СУВ са три реда седишта за седам путника.Како су медији објавили, та возила су комбинација одличних перформанси, употребне вредности и ефикасности.

Возила Р1Т и Р1С опремљена су напредним технолошким системима, укључујући електронику возила, акумулатор, електрични погон, шасију, Дривер+ напредни систем помоћи возача (АДАС) и дигитално управљање.Компанија ће у Србији, како је раније објављено, пословати под именом „Ривијан СЕ Јуроп д.о.о. Београд".

image