Србија и Балкан

Лајчак: Спремамо састанак Вучића и Куртија

Изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да је време за састанке Београда и Приштине на високом нивоу
Лајчак: Спремамо састанак Вучића и Куртијаwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је сада време за састанке на високом нивоу између "Косова" и Србије, како би се постигао коначан договор. Лајчак је то изјавио после састанка са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем, преноси "Косово онлајн".

"Желимо да искористимо овај замах, радимо на томе да дође до састанка на високом нивоу који ће се бавити нормализацијом и желимо да се он одржи у року од неколико седмица", рекао је Мирослав Лајчак.

Изасланик ЕУ за дијалог између Београда и Приштине је рекао да је на састанку желео да чује од Куртија како ће поступати на северу Косова и Метохије.

"Састанак сам искористио да са Куртијем разговарам о ситуацији на северу након повлачења припадника српске заједнице из полиције и правосуђа и желео сам да чујем од њега како теку припреме за локалне изборе", објаснио је Лајчак своју посету.

Додао је да је било речи и о енергетици и питању несталих особа.

"О повратку Срба у институције сам разговарао и са Вучићем и са Куртијем, имамо озбиљан безбедносни вакуум, то није добро. Требало би да се ситуација врати у нормалу што пре, и то сам желео да чујем од обе стране", каже Лајчак.

Поводом прича да је договор о нормализацији односа између тзв. Косова и Србије заказан за март, Лајчак каже да он није "човек рокова".

"Што се тиче рокова, ја нисам такав човек али видећемо у марту шта ће бити. Оно што је сада важно јесте да су се две стране, 'Косово' и Србија, договориле о састанцима и разговараћемо о свим питањима која имамо”, образложио је изасланик ЕУ за дијалог Београд и Приштине.

Када је реч о Заједници српских општина, Лајчак је поновио свој добро познат став да "обавеза коју је 'Косово' преузело у процесу дијалога мора да се спроведе".

"Једно је врло јасно, да су у процесу дијалога две стране преузеле обавезе, неке су спроведене, а неке нису, али је важно да се све спроведу, иначе дијалог неће бити успешан", објаснио је Мирослав Лајчак.

На јучерашњем састанку са Мирославом Лајчаком, председник Србије Александар Вучић нагласио је неопходност примене договора о Заједници српских општина и поштовање права и воље српског народа.

image
VV inauguration
banner