Србија и Балкан

Влади Хрватске предата петиција против враћања обавезног војног рока

Из Центра за економско образовање су закључили како војни рок крши Уставом зајамчено право на једнакост пред законом и има негативне економске последице по тржиште рада
Влади Хрватске предата петиција против враћања обавезног војног рока© Alen Gurovic/NurPhoto via Getty Images

Центар за економско образовање (ЦЕО) предао је данас Влади и Министарству одбране петицију против враћања обавезног војног рока у Хрватској, коју је потписало више од 5000 потписа.

Они кажу да петицијом званично предочавају економске и правне аргументе против политике враћања обавезног војног рока. Државна тела су, кажу, сада дужна да пошаљу одговор подносиоцима петиције.

"Министарство одбране још увек није представило целовити програм темељног војног оспособљавања. Ипак, детаљи о могућим моделима који повремено излазе из МОРХ-а већ су побудили велики интерес јавности па тако и грађанска удружења која је организирала споменуту петицију", навели су из ЦЕО-а.

Искористили су прилику да скрену пажњу на изјаве одређених делатника Министарства одбране и чланова саборског Одбора за одбрану који су током гостовања у медијима представили двоструко дуже трајање цивилне службе као праксу "неких европских земаља", присутну "у већини НАТО-а".

"Једина европска земља која прописује двоструко дуже трајање цивилне службе свим војним обвезницима који улажу приговор савести је Белорусија. Република Хрватска није ноторна диктатура, уградила је Европску конвенцију о људским правима у свој правни поредак те не сме преузети белоруски модел слободе савести", поручио је извршни директор ЦЕО-а Хрвоје Марковић.

Напоменуо је да је Финска једина чланица НАТО-а и Европске уније која малом делу војних обвезника намеће двоструко дужу цивилну службу. Додао је како је о томе расправљала радна група последње Опште периодичне ревизије Већа за људска права УН.

"Пре две године, једна чланица је упозорила Финску да предузме мере како би обезбедила да алтернативе војној служби нису кажњавајуће нити дискриминаторне по својој нарави или трајању. Тај приговор истакла је ни мање ни више него – Хрватска", упозорио је Марковић, преносе хрватски медији.

Из ЦЕО-а су закључили како војни рок крши Уставом зајамчено право на једнакост пред законом и има негативне економске последице по тржиште рада.

image