Србија и Балкан

"Јутарњи лист": У Хрватској војни рок вероватно три месеца, обука у четири града

Нису прошла ни два месеца од дана када је хрватски премијер Пленковић на питање о увођењу обавезног војног рока рекао да то не долази у обзир
"Јутарњи лист": У Хрватској војни рок вероватно три месеца, обука у четири градаGetty © Photo: Robert Anic/PIXSELL/DeFodi Images

За обучавање младих војника у оквиру најављеног обавезног војног рока, који би требало да траје три месеца, а који влада хрватска влада намерава да уведе одабрана су четири велика центра за обуку, касарне у Пожеги, Сињу, Пули и Бјеловару, а за још два раде се процене.

Војне обвезнике ће обучавати 650 војних инструктора, пише "Јутарњи лист", пренела је Хина.

Министарство обране Хрватске (МОРХ) и Главни штаб Оружаних снага одабрали су модел војног обучавања младих Хрвата.

Нису прошла ни два месеца од дана када је хрватски премијер Пленковић на питање о увођењу обавезног војног рока рекао да то не долази у обзир, али да је могућ неки курс до предлога Главног штаба да се, како сазнаје "Јутарњи лист", уведе тромесечно обавезно Темељно војно оспособљавање.

То је службени назив иако ће га колоквијално готово сви звати обавезни војни рок.

Према речима саговорника "Јутарњег листа", војно оспособљавање било би обавезно за све младиће када напуне 18 година, а девојке би могле да се пријаве својевољно.

За сада реч је само о предлогу МОРХ-а и Главног штаба који тек треба да усвоје влада и Хрватски сабор.

Како сазнаје дневник, у војним круговима сматрају да су три месеца сасвим довољна за војну обуку током које би нагласак био на физичкој припреми полазника те савладавању темељних војних вештина.

Према проценама, годишње би на располагању требало да буде око 17.000 младића, а очекује се да би барем 15.000 њих могло да заврши војно оспособљавање, док би преостали део цивилно служио војни рок због приговора савести или би били проглашени здравствено неспособним за војну службу.

Саговорници "Јутарњег листа" тврде да тромесечна војна обука неће утицати на редовно похађање факултетске наставе.

Хина подсећа да је војни рок је у Хрватској суспендован 2008. године, а очекује се да ће бити враћен идуће године.

image