Србија и Балкан

Сутра реконструкција црногорске владе: Након 34 године министри из просрпских партија

Иако више пута најављивана, реконструција актуелне црногорске владе требало би да буде завршена сутра, пишу подгорички медији
Сутра реконструкција црногорске владе: Након 34 године министри из просрпских партија© Влада Црне Горе

Реконструкција владе премијера Милојка Спајића највероватније ће бити завршена сутра, преносе црногорски медији. 

Партије које би требало да уђу у владу на данашњим седницама страначких органа одлучиваће о најављеној реконструкцији.

Реконструкција владе, уласком Нове српске демократије и Демократске народне партије предвиђена је коалиционим споразумом потписаним приликом формирања нове скупштинске већине и нове владе крајем октобра прошле године.

Званичних реакција још нема, мада је споразумом јасно указано који ресори треба да припадну партијама које су потписале тај документ.

Бошњачка странка одлучиваће на данашњој седници Главног одбора о могућем уласку у владу. Седница ће, како је саопштено, бити одржана у Рожајама.

По ранијим извештајима, НСД-у према коалиционом споразуму треба да припадне Министарство просвете и ресори просторног планирања и туризма, а ДНП-у место потпредседника владе и министра саобраћаја.

Политички аналитичар Стефан Ђукић верује да ће реконструкција бити обављена до краја јула.

"Ми се углавном везујемо за имена разних кандидата јер гледамо политику кроз имена али нам искуство показује да је то небитно. Нечије име доноси један посебан ПР карактер али се политика спроводи на партијском нивоу, на партијски начин. Ако је влада ПЕС-а, онда имена раде на тај начин. Ако је влада широке коалиције, онда ће свака партија држати министарства као свој феуд и то је најближе истини у овом слуçају те верујем да ће тако и бити", рекао је Ђукић, преноси РТЦГ.

image