Србија и Балкан

Спајић има нове пријатеље: Црна Гора потпуно уз Украјину

Желим да поновим да је Црна Гора потпуно уз Украјину, спремна да пружи пуни допринос у имплементацији хитних мера за опоравак, реконструкцију и модернизацију Украјине, поручио је црногорски премијер
Спајић има нове пријатеље: Црна Гора потпуно уз Украјину© Sean Gallup/Getty Images

Председник Владе Црне Горе Милојко Спајић оценио је да је Конференција о опоравку Украјине у Берлину права шанса да се покаже "пријатељима из Украјине" да нису сами.

Он је изразио уверење да би волео да је на трећу годину од почетка Специјалне војне операције у Украјини већ дошло до завршетка сукоба са Русијом и да се отпочело са опоравком Украјине.

"Ратни сукоб на тлу Европе потврдио је потребу да пружимо заједнички одговор, зато желим да поновим да је Црна Гора потпуно уз Украјину, спремна да пружи пуни допринос у имплементацији хитних мера за опоравак, реконструкцију и модернизацију ове државе. Сигуран сам да ће конференција донети много нових, квалитетних идеја и да ће се из Берлина чути гласна порука да је Европа уједињена у овим тешким временима", казао је Спајић, а пише у саопштењу Владе.

Наводи се да је трећа конференција ове врсте окупила велики број политичких лидера, представнике међународних организација, финансијских институција, приватног и цивилног сектора, тинк-тенк организација, те припаднике украјинске дијаспоре, како би разменили мишљења о модалитетима сарадње у циљу пружања конкретне помоћи Украјини у њеном свеобухватном опоравку и развоју.

"Украјина ће победити у овом рату, јер су показали снагу и лојалност ка европским принципима, јер су одабрали европски пут и ми смо на том путу уз њих. Будућност Украјине у Европској унији, то смо рекли неколико дана након почетка руске агресије и стојимо уз то и данас", истакао је канцелар Немачке Олаф Шолц, који је отворио конференцију.

Из Владе Црне Горе су додали да чињеница да се догађај ове врсте први пут одржава у земљи Европске уније, показатељ је намере да се из ЕУ покаже недвосмислена подршка, али и пружи допринос украјинској стабилности и прогресу кроз њен даљи напредак у европском интеграционом и реформском процесу.

"У том контексту ће посебна средства бити опредељена за економски опоравак Украјине, а председник те земље, Владимир Зеленски апострофирао је потребу да се у најскоријем року помогне осигуравање стабилности енергетских извора, који су константна мета руских напада", пише у саопштењу.

Зеленски је рекао да "овај рат има више битака, оних на фронту, али морамо мислити и о економским условима, како би омогућили Украјинцима нормалан живот".

"Видимо овде у Берлину да је велики број земаља уз нас, посебно смо захвални на помоћи у јачању наших одбрамбених система. Један од ресурса који Русија покушава да нам ускрати, јесу извори за производњу енергије, већ смо изгубили доста извора у великим градовима. Опоравак и реконструкција тог сектора ће помоћи не само Украјини, већ читавој Европи. Морамо показати да Русија не може изазвати прекид енергетских извора кад год пожели. Зато морамо коришћењем модерних технологија, искористити потенцијале Украјине и тако осигурати неопходне изворе енергије", казао је Зеленски.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила је да је шест милијарди евра помоћи већ опредељено, али и да ће ЕУ посебно афирмисати улагања приватног сектора како би убрзали модернизацију украјинске економије, што ће бити кључно за опоравак држава.

image