Србија и Балкан

Стано: Борељ позвао Вучића и Куртија да дођу у Брисел

Тачан датум састанка биће најављен у догледно време, рекао је Стано
Стано: Борељ позвао Вучића и Куртија да дођу у Брисел© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Портпарол Европске уније за спољну политику Петер Стано рекао је данас да је високи представник Жозеп Борељ позвао председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија на састанак у Брисел, а да ће датум бити ускоро најављен.

"Неколико пута смо рекли да ће бити састанка председника Вучића и премијера Куртија. Високи представник Жозеп Борељ већ их је позвао да дођу у Брисел. Тачан датум састанка биће најављен у догледно време", рекао је Стано на конференцији за новинаре.

Потрпаролка комесара Вархеија, Ана Писонеро, је потврдила да се комесар данас састао са потпредсеником привремених пришинских институција Бесником Бисљимијем.

"Косово је јавно објавило своју намеру да поднесе апликацију за чланство у ЕУ. Европска комисија не може то да коментарише. Према европским договорима процедура за апликацију је јасна и каже да Савет ЕУ треба да је размотри када апликација буде поднета", рекла је она.

Подсећамо, након притиска Америке, пре две недеље, Приштина је одложила кажњавање Срба који возе аутомобиле са регистарским таблицама које издаје Република Србија. Такође, након што се Курти, 31. јула, око поноћи састао са Џефријем Ховенијером, одложено је увођење улазно-излазног за све грађане који прелазе административне прелазе са српским документима.

Срби су напустили приштинске институције у знак протеста због укидања регистарских таблица Републике Србије, а председница привремених приштинских институција Вјоса Османи расписала је ванредне изборе за локалне скупштине и градоначелнике. 

image
VV inauguration
banner