Србија и Балкан

Курти: До Божића подносимо захтев за чланство у ЕУ

Премијер привремених власти у Приштини каже да очекује подршку од те породице странака у ЕУ и предао им документ о намери Приштине да постане чланица ЕУ
Курти: До Божића подносимо захтев за чланство у ЕУwww.globallookpress.com © Wolfgang Kumm/dpa

Премијер привремених власти у Приштини Аљбин Курти најавио је данас у Бечу да ће Косово још током овог месеца поднети захтев Бриселу за чланство у ЕУ.

"Овог месеца, пре Божића Косово ће поднети захтев за чланство у ЕУ", рекао је он на Самиту западнобалканских лидера Социјалистичких и демократских партија Европе (СД).

Курти је истакао да очекује подршку од те породице странака у ЕУ и предао им документ о намери Приштине да постане чланица ЕУ.

Такође, казао је да је као лидер "Самоопредељења" предао захтев да та партија постане придружени члан "СД".

"Немојте бити неутрални према онима који се претварају да су неутрални према руској агресији" рекао је Курти говорећи о геополитичкој ситуацији изазваној ратом у Украјини.

"Неке земље се само претварају да су неутралне према Русији" оценио је Курти у свом обраћању на самиту у Бечу, и додао да би "забрана неутралности ојачала солидарност међу државама, али и помогла украјинском народу", преноси портал Репортери.

Говорећи о интеграцији Западног Балкана у ЕУ, Курти је рекао да је то "циљ којем морају да остану лојални" али и како је тешко одржати оптимизам према уласку у ЕУ све док не постоје јасни рокови за чланство.

"Треба одбацити сваку неутралност у вези руске агресије. Неутралност је циничност. Неутралност значи дистанцирање од ситуације. Нажалост, то што поједине земље тврде да су неутралне, то је лажна неутралност, али није лажна неутралност запада према неутралности тих земаља", казао је он.

Курти је позвао ЕУ да прекине да буде неутрална према земљама које су неутралне у вези рата у Украјини.

Заменик премијера "Kосова" и главни преговарач у дијалогу Београда и Приштине, Бесник Бисљими током посете Бриселу обавестио је Сајмона Мордуа, главног саветника за спољну политику председника Европског савета Шарла Мишела, о пријави тзв. Kосова за чланство у Европској унији.

Eвропски комесар за проширење Оливер Вархељи након састанка са замеником косовског премијера Бесником Бисљимијем у Бриселу рекао је да су разговарали о пријему Косова у Европску унију.

Подсећамо, портпарол Европске уније за спољну политику Петер Стано рекао је данас да је високи представник Жозеп Борељ позвао председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија на састанак у Брисел, а да ће датум бити ускоро најављен.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи тврди да је Приштина напредовала у лобирању за добијање признања од пет земаља ЕУ које не признају независност тзв. Косова.

Османи је за Евроактив, на питање да ли Приштина примењује одређене стратегије или приступе код пет држава које не признају њену независност, рекла да се користи приступ "корак по корак".

image