Србија и Балкан

Положен камен темељац за фабрику Аристон у Нишу: Већ 2025. извоз вредан 240 милиона евра (ВИДЕО)

Ово је велика и важна компанија за Ниш, поручио је председник Србије
Положен камен темељац за фабрику Аристон у Нишу: Већ 2025. извоз вредан 240 милиона евра (ВИДЕО)© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Председник Александар Вучић изјавио је данас у индустријској зони север у Нишу, где присуствује полагању камена темељца за изградњу нове фабрике компаније Аристон, да је то са руководством компаније договорио на Економском форуму у Давосу 2023. године, а да сада почиње градња и да ће већ 2025. фабрика имати извоз вредан 240 милиона евра.

Он је казао да ће у новој фабрици бити запослено 300 људи

"Ми смо се срели у Давосу у јануару 2023. године и обавили разговор, они су имали мали погон у Свилајнцу од 2,5 милиона евра. И онда смо договорили да дођу", рекао је Вучић.

Он је навео да ће се ту правити најпознатије пумпе за грејање, као и да ће ширити свој асортиман.

"Ово је велика и важна компанија за Ниш. Отворили смо осам фабрика, још две треба да отворимо - "Палфингер" и "Аристон" сад, али "Аристон" је посебно име. Аристон има приходе од три милијарде евра на годишњем нивоу, око 10.700 запослених људи. Њихових производа имате на тржишту од 150 земаља. То је велика италијанска компанија. Ја сам срећан и захвалан сам породици, захвалан сам свима из Италије који су ту одлуку донели. Захвалан сам амбасадору Горију", рекао је Вучић.

Навео је да је у Нишу запослено 21.670 људи више него 2012. године и оценио да то јасно показује колико су се ствари промениле и колико су сада другачије.

"Ова зона изгледа одлично и она је пут у будућност", нагласио је Вучић.

Додао је да је локација изванредна, јер је близу коридора, каргоа, и представницима "Аристона" поручио да верује да ће постићи изванредне резултате.

Председник је навео да ће буџет Ниша бити повећан са око 90 милиона евра на 170 до 180 милиона, али да је и то мало.

"Све док буџет Ниша не буде пола милијарде мораћемо много да радимо, како би се то убрзало и променило. Ово је најбољи пут и најбољи начин да то успемо", нагласио је Вучић.

Лука Гори, амбасадор Италије у Србији, је истакао да му је веома драго што је данас у Нишу.

"Хвала за ову прилику данас. Ово треба посматрати и у светлу развоја билатералних односа Србије и Италије. Договорено је да се до краја године одржи билатерални самит. Ми смо до сада организовали три економска форума. Србија је једина земља са којом Италија има три бизнис форума у годину и по дана. Београд је постао прво место, ван ЕУ, где Италија има тако артикулисан систем", рекао је Гори.

Присутнима се обратио и председник компаније "Аристон груп" Пауло Мерлони.

"'Аристон груп' је међу лидерима. Данас радимо у 40 земаља. Европа је наш дом, али радимо и у Северној Америци, Азији. У Србији смо изградили 2019. године прву фабрику у Свилајнцу. Она је била кључна у нашем тржишту набавке компонената. Ми смо од самог почетка имали велику подршку и добру сарадњу са властима у Србији, посебна захвалност председнику Вучићу. Данас можемо да прославимо још једно велико достигнуће за нас. Ми остајемо верни нашим основним вредностима. Наш циљ је да заједно растемо", навео је Мерлони.

Вучић, амбасадор Италије Лука Гори и преседник Аристон групе Пауло Мерлони су положили тзв. временске капсуле у камен темељац.

image