Србија и Балкан

Вучић током обиласка фабрике "Борбени сложени системи": Без војске нема ни државе

Коментаришући оне који тврде да су НАТО бомбе биле казне са српске злочине, председник Александар Вучић је рекао да је у Србији "увек било оних који су се додворавали сваком туђинцу"
Вучић током обиласка фабрике "Борбени сложени системи": Без војске нема ни државе© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка фабрике "Борбени сложени системи" у Куршумлији да је за нас важно да знамо да "без војске нема ни државе".

Сво оружје које се данас произведе има купаца, питање је само колико тога можемо да произведемо, додао је он.

"Све што произведете данас има купца, и они се проналазе са лакоћом. Све што можемо да произведемо. Толико је потребно оруђа, оружја, возила... Бише није питање цене, већ колико можете да произведете", рекао је председник Србије.

Вучић је нагласио да морамо да водимо рачуна о нашој војсци, поготово у време повећаних геополитичких тензија.

"Морамо да наставимо да јачамо наше производне капацитете, да радимо и улажемо више", рекао је он и додао да је "милош' који се овде производи продужена верзија, као и да прима 10 војника.

"То је добро транспортно возило", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да набавка оружја из иностранства за Србију "ноћна мора", зато што смо окружени НАТО земљама, што отежава транспорт.

"Ја се увек питам: За кога се сви ови около спремају кад се наоружавају, пошто стално причају о нама, а они сви у НАТО-у", казао је Вучић.

Вучић је рекао да ће у Србији у будућности у свим сферама живота, осим у војсци, бити све више странаца из сиромашнијих земаља, као и да је нормално да људи желе да раде на местима где могу више да зараде.

"Оно што је за нас важно да знамо јесте да без војске нема ни државе. Некада смо плаћали огромне суме новца и гајили људе који су живели за то да добро живе и уживају, а када би се од њих нешто тражило да учине, тражили би изговоре да то не ураде", рекао је он.

Када је реч о нуклеарној енергији, Вучић је рекао да Србија нема средстава да гради нуклеарну електрану, али да је планирана сарадња са Мађарском на том пољу.

Он је рекао да сматра да нема опасности када је реч о нуклеарној енергији и истиче да је то питање од велике важности, јер нећемо моћи да се ослонимо на угаљ довека. 

"Ко зна кад ће то да дође. Нисмо способни да кренемо са тим брзо", додаје Вучић.

Затим се председник Србије дотакао теме честитања председнику Русије Владимиру Путину на изборној победи у Русији.

"Чим смо честитали, појавио се један из тог луткарског позоришта. Питају: 'У чије име си му честитао?' Ја не идем по дозволу из амбасада као неки, честитао сам у своје име и у име народа Србије", рекао је Вучић.

Председник је казао да је иза мешања у изборе у Србији стоји "сигурно једна држава", али да се испитује да ли их је било и више. Он је додао да је то рекао лидерима из те државе.

Коментаришући оне који тврде да су НАТО бомбе биле казне са српске злочине, Вучић је рекао да је у Србији "увек било оних који су се додворавали сваком туђинцу".

"Али је већинска, јуначка Србија умела да их препозна, да их презре и изабере једини могући пут – пут слободе. А то што они раде, то је њихов посао", рекао је он.

Коментаришући то што је "Косово" данас добило статус придружене чланице Парламентарне скупштине НАТО-а, Вучић је рекао да су "они увек бирали значајне датуме" за такве акције.

На питање како пореди изазове са којима се Србија данас суочава и оне из 1999. године, Вучић је одговорио да ситуација није упоредива.

"БДП данас више од десет пута већи него тада. Плате су неупоредиво веће, само што ми то увек заборавимо", рекао је он.

Председник Србије је нагласио и да смо, што се војске тиче, тада имали бројчано више војника, али да сада имамо далеко боље оружје.

"Данас би губици сваког потенцијалног агресора били стотинама пута већи, да не кажем хиљадама пута већи. Тежак посао за сваког од њих, ми морамо да радимо да посао за потенцијалног агресора буде још тежи. Да никада никоме не падне на памет да угрози Србију, њену стабилност, територијални интегритет, све оно што нам јесу угрозили те 1999, када су нам комадали територију, убијали децу и рушили земљу", рекао је он.

image