Србија и Балкан

Линта: Градоначелник Дубровника усташким покличом распирује мржњу према Србима

У Хрватској се антифашизам не негује као цивилизацијска тековина већ као нужно зло из спољнополитичких разлога, а усташки поздрав "За дом спремни" је постао нормалан у јавности, наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона
Линта: Градоначелник Дубровника усташким покличом распирује мржњу према Србимаwww.globallookpress.com © Li Xuejun

Градоначелник Дубровника Мате Франковић говором у месту Чиста Велика код Шибеника је по ко зна који пут распиривао мржњу према Србима и најдубље вређао и понижавао српске жртве геноцида у НДХ и њихове потомке, као и све друге жртвe, оценио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Из Савеза Срба из региона је саопштено да је Франковић на крају говора позвао присутне да њих и њихову децу воде две девизе које ће их увек позивати да буду спремни обранити своју домовину, а оне су "Бог и Хрвати" и "За дом спремни".

У саопштењу се оцењује да се у Хрватској антифашизам не негује као цивилизацијска тековина већ као нужно зло из спољнополитичких разлога и да је усташки поздрав "За дом спремни" постао нормалан у јавности.

Томе је, како се наводи, допринела препорука Савета за суочавање са прошлошћу хрватске владе из 2018. године да се овај поздрав може користити од стране удружења ветерана ХОС-а, који поштују традиције геноцидне НДХ.

Наведена одлука је била само један од разлога да се усташки поздрав почне још масовније користити у јавном простору, истиче се у саопштењу.

image