Србија и Балкан

Усташе дивљале у Сплиту: Уз уобичајену злогласну иконографију, у Хрватској обележена годишњица НДХ

Шаховница са првим белим квадратом доминирала је на капама и мајицама оних који су се окупили у Сплиту, а сви говорници, међу којима је био и пензионисани генерал Мићо Ћук, као и свештеник Винко Беус, почели су говор са "За дом спремни"
Усташе дивљале у Сплиту: Уз уобичајену злогласну иконографију, у Хрватској обележена годишњица НДХ© Loop Images

Црнокошуљаши су се јуче поново окупили у Сплиту на обележавању "дана НДХ", 10. априла, а полиција је допустила, као и увек до сада, тај хепенинг где се славила квислиншка држава.

"Срећан вам 10. април, дан бојне ХОС-а Рафаел витез Бобан", рекао је Марко Скејо.

Овај човек са брчићима, упорно, и без казне коју предвиђа закон, провоцира у Хрватској.

"Данас управљају кукавице, дезертери и издајници", викао је у центру Сплита, док су у позадини биле црне заставе на којима је био исписан усташки поздрав "За дом спремни".

Скејо се обрушио и на Андреја Пленковића, рекавши да су "неки добили потврде од лекара да су анемични" и нису учествовали у Домовинском рату, а критиковао је премијера "што доводи четнике на гроб његовог оца", мислећи на потпредседницу владе из редова СДСС Ању Шимпрагу.

За шефа државе Зорана Милановића је рекао да је чудовиште.

"Сетите се његове изјаве како таблу ХОС треба бацити у смеће, како шатор смрди, како је ово случајна држава и безброј увреда и глупости, а пред изборе у Хрватској је поручио: Бирајте између Хрватске и Југославије, бирајте између 'За дом спремни' и за црвену звезду спремни", рекао је Скејо. 

Присутни хосовци су га поздравили усташким поздравом, а Скејо је још поручио "смрт свакој Југославији", док је један припадник ХОС-а поздравио уздигнутом руком на нацистички поздрав.

Шаховница са првим белим квадратом доминирала је на капама и мајицама оних који су се окупили у Сплиту, а сви говорници, међу којима је био и пензионисани генерал Мићо Ћук, као и свештеник Винко Беус су почели говор са "За дом спремни".

Сам Скејо је и претио "антихрватским елементима", речима: "Вратиће им се то, вратиће им се породицама, ми ћемо им вратити."

Иначе, на дан оснивања злогласне НДХ, огласио се председник Србије Александар Вучић, који је навео да је пре 83 године основана та злочиначка нацистичка творевина.

"Српски народ је тешко страдао, а Јасеновац, Јадовно, Пребиловци постали су синоним монструозног убијања и сатирања једног народа. Не смемо и нећемо заборавити", поручио је Вучић.

image