Србија и Балкан

Шефћет Демировски поново у средишту шпијунске афере: Албанац подрива српску наменску индустрију?

Пет година након хапшења у центру Београда, власник "АТС груп" Шефћет Демировски опет је умешан у шпијунску аферу
Шефћет Демировски поново у средишту шпијунске афере: Албанац подрива српску наменску индустрију?Getty © Sutthichai Supapornpasupad

Албански бизнисмен Шевћет Демировски поново је умешан у шпијунску аферу, иако овај пут (када је у питању "Крушик") није ухваћен in flagranti као 2019. године, када је био ухапшен у Београду због куповине поверљивих информација из фабрике муниције "Први Партизан".

Демировски је држављанин Северне Македоније, чијој фирми "АТС груп" су шпијуни који су јуче ухапшени достављали тајне податке из "Крушика".

Због исте ствари, Демировски је 2019. године ухапшен са својим помагачима у једном београдском хотелу. Предмет интересовања, према писању медија, тада му је била муниција калибра 12,7 мм из фабрике "Први Партизан". 

Боривоје Глишовић тада је признао да је копирао документацију и продавао је Демировском, а до тренутка хапшења узео је 30.000 евра.

Они су приведени после вишемесечне опсежне истраге о "цурењу" поверљивих података из ужичке фабрике оружја. Реч је о тајној документацији која се тиче производње муниције за снајпере, али и за противавионске митраљезе.

Истрага против њих покренута је у сарадњи са српским обавештајним агенцијама БИА, ВБА и српском полицијом, а приведени су после вишемесечне истраге.

Према писању "Новости", платио је 250.000 евра, након чега му је враћен пасош и отпутовао је у Истанбул, где живи његова породица.

Професор на Факултету за међународну политику и безбедност др Илија Кајтез оцењује да је пуштање Демировског на слободу "наша национално тужна прича која се зове тужилаштво и судство".

"Неко из тих институција ставио је себе изнад интереса српског народа и националних интереса и Демировски је пуштен уз признање о споразуму кривице", наводи Кајтез.

Професор Кајтез сматра да је велика грешка што је Демировски тада пуштен на слободу.

"Оправдано постављамо питање да ли је ту у питању страни утицај или новац? Јер би требало да све три гране власти, и извршна и законодавна и судска, раде у интересу државе Србије, а пуштање човека који се бавио шпијунажом сигурно није у интересу Србије", истиче наш саговорник.

Пет година касније, Демировски је опет умешан у шпијунску аферу. Овај пут у вези са "Крушиком". Једина непознаница остаје шта је Демировског занимало из "Крушика", када за разлику од "Првог Партизана" ваљевска фирма не производи ни сличне производе као "АТС груп".

image