Србија и Балкан

Београд као Казабланка

Од почетка сукоба у Украјини у Србији се настањује све више Руса
Београд као Казабланкаwww.globallookpress.com © DanitaDelimont.com

Од почетка руско-украјинског сукоба многобројни Руси су се преселили у Београд. И све их више долази у српску престоницу, где је потражња за становима и пословним простором нагло скочила, пише "Блумберг".

Руси су регистровали више од 2.000 предузећа и дали велики подстицај тржишту некретнина. "У почетку су тражили да изнајме станове, док последњих месеци све више купују некретнине и подносе захтеве да се настане у Србији", изјавила је београдски адвокат Тијана Вујовић и додала да је ове године сарађивала с најмање 500 Руса.

"Блумберг" истиче да су лидери Европске уније упозорили српског председника Александра Вучића да Србија треба да одлучи на чијој је страни јер се опире придруживању санкцијама Москви, те констатује да "жила проруских – ако не и пропутиновских – осећања сеже дубоко у Београду".

"Београд је последњих недеља био као Казабланка", изјавио је Вучић 17. октобра поредећи град приказан у филму из 1942. као место које врви од ратних избеглица – са српском престоницом.

Од почетка сукоба у Србију дошло је више од 100.000 Руса и неколико стотина Украјинаца, од којих је 17.000 добило боравишну дозволу, рекао је Вучић.

"Када имамо госте из Русије, откривамо оне из западних служби који их прате", изјавио је он.

"Блумберг" подсећа да Србија дозвољава Русима да уђу у земљу без виза првих 30 дана, док српска национална авио-компанија одржава линије за Москву и три друга руска града.

Такође, истиче да су историјске руско-српске везе поново почеле да јачају од руске подршке Србији током НАТО бомбардовања Југославије 1999.

Михаил Коростиков, нови становник Београда и бивши службеник "Сбербанке" у Москви, констатовао је да се на све стране чује руски, те да није осетио ни мрвицу негативних осећања према себи.

"Сви те третирају као комшију", рекао је Корстиков, испричавши да су му чак нудили бесплатну храну на пијаци када су чули да је Рус.

image
VV inauguration
banner