Србија и Балкан

Батут: Регистрован први оболели од вируса Западног Нила

Још једна особа има овај вирус, али се вероватно заразила у Грчкој
Батут: Регистрован први оболели од вируса Западног Нила© Kirk Sides/Houston Chronicle via Getty Images

Институт за Јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је данас да је регистрован први потврђен случај оболевања од грознице Западног Нила, као и да је оболела особа мушког пола и старости 80 година са територије Београда.

Како се наводи на сајту "Батута" на територији Мачванског округа регистрован је и један случај грознице Западног Нила са вероватним местом заражавања у Грчкој.

У сезони надзора до 17. јула ове године у државама Европске уније (ЕУ) и Европске економске заједнице пријављено је седам случајева оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији, и то у Грчкој четворо, Италији двоје и у Шпанији једна особа.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се преноси убодом зараженог комарца, а главни преносилац вируса је врста комарца која је одомаћена и код нас.

Сезона преношења вируса у Србији уобичајено траје од јуна до новембра.

Како би се смањио ризик од заражавања вирусом, Институт препоручује примену мера личне заштите од убода комараца употребом репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном. Препоручују ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје, а пожељно да одећа буде комотна, јер како наводе, комарци могу да убадају кроз припијену одећу.

Додају да је пожељно избегавати боравак на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца, у сумрак и у зору- Препоручују и употребу заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, као и климатизоване просторе, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен.

Треба избегавати подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.

image