Свет

Рон Пол: Како је створен вирус у кинеском Вухану

Коментар америчког милијардера Илона Маска на пост бившег конгресмена био је кратак: "Ово је лудо!"
Рон Пол: Како је створен вирус у кинеском ВухануGetty © Alex Wong

Недавно је бивши амерички конгресмен Рон Пол, на друштвеној платформи Икс, скренуо пажњу на пост који је објавио председник "Екохелт алијансе" Питер Дасак, у коме тврди да његова "непрофитна организација", која се бави "истраживањем вируса и епидемија", још поседује "15.000 узорака вируса у замрзивачима у Вухану."

Рон Пол је додао: "Дасак је пре избијања пандемије могао да комплетира геном 700 типова вируса корона."

Бивши сенатор доводи у питање и улогу коју је у свему одиграо Ентони Фаучи, главни епидемиолог САД у време пандемије: "Фаучи никада није јавно поменуо 700 непознатих типова вируса корона који се још налазе у лабораторији у Вухану."

"Нити је Фаучи икада јавно признао", додао је Рон Пол, "да би узрочник ковида могао да буде један од тих 700 непознатих типова вируса корона."

Бивши сенатор је објави приложио мејл од 26. априла 2020, у коме Дасак говори о стратешким приоритетима америчког Националног института за алергије и инфективне болести (НИАИД). Иначе, Светска здравствена организација је прогласила епидемију 5. јануара 2020, изражавајући "дубоку забринутост због алармантног ширења болести".

Стратешки приоритети НИАИД у истраживању ковида "усклађени су са приоритетима које је поставила америчка влада о задацима медицинских противмера". НИАИД, додао је Дасак, активно учествује у истраживањима ковида.

Међу приоритете америчке владе спадају прикупљање знања о ковиду, укључујући истраживања самог вируса и начин на који се преноси, разумевање епидемиологије, имунитета домаћина и генетске, имунолошке и клиничке везе са тежим исходима болести."

Требало је, између осталог, наставити са "развојем дијагностике, укључујући молекуларну дијагностику и дијагностику засновану на антигенима због изолације случајева ковида".

Заправо, од 2014. до 2019. године трају слични пројекти који су добили 1,2 милиона долара од америчких државних институција, пре свега од Националног института за здравље (НИХ) и УСАИД-а.

Дасакова организација нашла се на удару јавности почетком 2020, када су, након избијања пандемије ковида, њене везе са лабораторијом у Вухану постале проблематичне. Амерички НИХ је тада нагло обуставио финансирање Дасакове организације.

Дасакова организација је оптужена за корупцију, а руско Министарство одбране његово име повезује са биолабораторијама у Украјини.

На друштвеној мрежи Икс раније је испливала и преписка двоје утицајних америчких епидемиолога, која открива да су стручњаци, које је финансирала америчка агенција ДАРПА, учествовали у истраживању корона вируса још у марту 2018, годину и по дана пре избијања пандемије.

У мејлу од 26. априла 2020, Дасак тврди да средства нису слата само у Кину: "Већина новца остаје у САД, у фондовима који су кључни за идентификацију будућег ризика од пандемија и развоја вакцина и лекова против вируса корона."

Сада се појављује све више доказа да су разне компаније и институције из САД биле дубоко уплетене у догађаје у кинеском граду Вухану који су претходили пандемији и да власти САД знају много више о вирусу корона него што јавно признају.

ДАРПА је агенција америчког Министарства одбране за развој нових технологија за војску, која ради од 1958. године, у оквиру америчког Министарства одбране и Пентагона, чији војни буџет тренутно износи око 3,8 милијарди долара.

Овај пост Рона Пола подстакао је неке коментаре на мрежи Икс, између осталих, и милијардера и власника платформе Илона Маска. Масков коментар био је кратак: "Ово је лудо!"

Милијардер је раније изјавио: "Много тога ће се откривати како Фаучи буде губио моћ",  а на својој платформи је написао "Оптужите/Фаучија". 

У једном коментару на пост Рона Пола се отворено оптужују Дасак и Фаучи: "Године 2016. Питер Дасак (кога је финасирао НИХ, на чијем челу је био Фаучи) отворено је говорио о користи од истраживања која се спроводе у Кини. За ово истраживање је Фаучи касније рекао да се никада није ни догодило. Дасак је заправо говорио о стварању вируса убице."

image
VV inauguration
banner