Србија и Балкан

Штрбац: Србија још има времена да тражи ревизију пресуде Међународног суда правде због "Олује"

За злочине над Србима у "Олуји" се пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију судило тројици хрватских генерала
Штрбац: Србија још има времена да тражи ревизију пресуде Међународног суда правде због "Олује"www.globallookpress.com © imago stock&people

Србија још има времена да тражи ревизију пресуде Међународног суда правде из фебруара 2015. година по тужби Србије против Хрватске, у којој је злочиначка акција хрватске војске "Олуја" оквалификована као етничко чишћење, али не и као геноцид, што по свим критеријима јесте, поручио је Саво Штрбац из Документационо-информационог центра "Веритас".

"Веритас" је о овоме послао допис Министарству спољних послова Србије, потврдио је Срни директор "Веритаса" Саво Штрбац.

Он је рекао да Крајишници окупљени око "Веритаса" сматрају да би Србија као странка у поступку треба да активира правни тим који је већ радио на овом предмету и да што прије почне са припремама за подношење захтева за ревизију пресуде.

Штрбац истиче да би се то могло заснивати на новим чињеницама које указују какав је био стварни карактер "Олује" и какве је ова акција имала последице по Србе у Хрватској.

Он је подсетио да је пресуда Међународног суда правде донесена 3. фебруара 2015. године, а да апсолутни рок застаре за ревизију истиче 3. фебруара наредне године.

"Желимо да остане забележено да смо ово тражили. Без Србије не можемо, наравно, пошто је она странка у том поступку, али о том по том. Чекаћу одговор још неко време да видимо шта ће бити", рекао је он.

Штрбац очекује да би све документоване и необориве чињенице, протумачене у околностима нових глобалних геополитичких кретања, могли уверити Међународни суд правде да је планирањем и извођењем акције "Олуја" права намера Хрватске у то време била "коначно решење" српског питања у Хрватској договореног још 4. јуна 1941. у Загребу између представника Независне Државе Хрватске и Немачке.

"То је подразумевало барем и делимично физичко и биолошко уништење Срба - рекао је Штрбац и додао да се ово неспорно уклапа у дефиницију геноцида из Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

За злочине над Србима у "Олуји" се пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију судило се тројици хрватских генерала.

image