Србија и Балкан

Након блокаде Нацрта реформске агенде за ЕУ јасно ко кочи напредак у БиХ: Подржаће их Шмит и Марфи?

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није усвојио Нацрт реформске агенде јер сагласност нису дала четири кантона - Средњобосански, Тузлански, Зеничко-добојски, те Унско-сански, у којима је већина окупљена око СДА
Након блокаде Нацрта реформске агенде за ЕУ јасно ко кочи напредак у БиХ: Подржаће их Шмит и Марфи?Getty © Mustafa Ozturk/Anadolu Agency

Изузетно је опасна нова подвала политичког Сарајева, које покушава да лоптицу одговорности за блокаду ЕУ пута пребаци са Федерације БиХ на Републику Српску, оспоравајући механизам координације, а који је потврда да БиХ може функционисати искључиво као дејтонска структура и препрека је централизацији ове земље, навео је заменик председавајуће у Савету министара БиХ Сташа Кошарац.

"У тој перфидној игри сада покушавају да проблематизују механизам координације како би скренули пажњу са чињенице да је европски пут успорен и блокиран због унутарбошњачког обрачуна 'Тројке' и СДА" указао је Кошарац.

Он је нагласио да је механизам координације једино могуће решење за кретање ка ЕУ, јер одражава уставну структуру БиХ.

Кошарац је навео да је проблем у нефункционалности ФБиХ, а они неосновано нападају механизам координације.

"Располажемо сазнањима да ће се оспоравању механизма координације придружити и недобронамерни двојац Марфи и Шмит, у намери да све процесе у ЕУ интеграцијама централизују на ниво БиХ. То им неће проћи. Нема централизације" поручио је Кошарац.

Он је навео да механизам координације није проблематичан у било којем сегменту - већина надлежности је на Српској, ФБиХ и кантонима у односу на заједнички ниво.

Нешић: Бошњачки политичари - кочничари напретка

Однос према реформској агенди још једном показао ко је у БиХ посвећен европском путу, да је то Република Српска, док су бошњачки политичари кочничари, сматра министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић.

Он је истакао да је БиХ талац бошњачких политичара, њихових унутрашњих сукоба - ко ће бити већи Бошњак, ко ће више допринети мржњи према српском народу и свему ономе што не представља бошњачко национално биће.

"Још једном се показало да су Бошњаци кочничари, да су они противници БиХ и још једном су показали зашто је БиХ немогућа држава под оваквим условима. Надам се да ће њихови заштитници, прије свега међународни фактори, увидети да су управо ти које они штите највећи кочничари на европском путу БиХ и на путу њеног развоја, те да ће напокон почети да причају истину и да опомену своје пулене", рекао је Нешић.

Он је поручио да Република Српска остаје посвећена миру, европском путу, развоју и да ће знати да пронађе решење за поступке бошњачких политичара.

"Да су којим случајем Република Српска и српски народ зауставили реформску агенду и направили сличан потез, дигла би се и кука и мотика, а будући да су то урадили њихови миљеници, није чудно што је уследило овако млако реаговање и ћутња међународних институција и званичника" рекао је Нешић.

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није усвојио Нацрт реформске агенде јер сагласност нису дала четири кантона - Средњобосански, Тузлански, Зеничко-добојски, те Унско-сански, у којима је већина окупљена око СДА, због чега је БиХ једина земља Балкана која није службено поднела Нацрт реформске агенде.

image