Србија и Балкан

САД пуштају низ воду Бакира Изетбеговића и његове кадрове: Осмица на црној листи Америке

Постоје и веродостојне информације да је Осман Мехмедагић звани Осмица сарађивао са криминалним мрежама како би обогатио себе и своју политичку странку, пише у саопштењу Министарства финансија САД
САД пуштају низ воду Бакира Изетбеговића и његове кадрове: Осмица на црној листи АмерикеGetty © Chip Somodevilla

Бивши директор Обавештајно-сигурносне агенције БиХ Осман Мехмедагић звани Осмица данас је стављен на "црну листу" Сједињених Америчких Држава, објављено је на службеној страници америчког Министарства финансија.

Мехмедагић се доводи у везу са врхом Странке демократске акције Бакира Изетбеговића, а више пута је хапшен јер је повезан са незаконитим радњама и фалсификовањем дипломе.

Осим Мехмедагића познатијег као Осмица, на овој листи данас су се нашли и Един Гачанин, вођа суперкартела и Драган Станковић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

"Три особе које су данас именоване представљају претњу регионалној стабилности, институционалном поверењу и аспирацијама оних који траже демократску управу на Западном Балкану", рекао је подсекретар Трезора за тероризам и финансијску обавештајну службу Брајан Нелсон, преносе медији.

Нелсон је казао да ће САД наставити да циљају оне који одржавају корупцију и поткопавају послератне споразуме и институције успостављене као део тешко стеченог Дејтонског мировног споразума.
Наводи се да је Мехмедагић злоупотребио државну телекомуникациону компанију у корист Странке демократске акције (СДА), једне од највећих политичких странака у БиХ.

"Мехмедагић је користио државну телекомуникациону компанију БХ Телеком за прикупљање мобилних активности од босанскохерцеговачких политичара који нису повезани са СДА. Мехмедагић је такође дао инструкције једном појединцу да надгледа владиног званичника повезаног с опозиционом странком из ентитета Република Српска (РС)", наводи се у саопштењу америчког Министарства финансија и додаје:

"Осим тога, Мехмедагић је искористио свој положај, претње и везе да подстакне кандидате из 'Осморке' групе бошњачких и грађанских партија из БиХ, да подрже СДА. Постоје и веродостојне информације да је Мехмедагић сарађивао са криминалним мрежама како би обогатио себе и своју политичку странку".

image