Србија и Балкан

Оливера Зекић: РЕМ обуставља рад, доста је притисака "независних" медија

Разлози за ову одлуку су бројни, али су кулминирали чињеницом да је последњих дана озбиљно угрожена независност у раду и безбедност чланова Савета, као и свих запослених, саопштили су из РЕМ
Оливера Зекић: РЕМ обуставља рад, доста је притисака "независних" медија© ATA Images

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) донео је одлуку о обустави рада ове независне институције због континуираних притисака и напада на чланове савета од стране одређених медија, али и дела опозиције, каже за РТ Балкан председница РЕМ Оливера Зекић.

Наиме, како каже председница РЕМ-а, ово је последњи корак који могу да учине како би се изборили за своја права и слободу у одлучивању.

"Верујем да ће ово дати додатни материјал свима који позивају на линч нас из РЕМ-а, али ово је последњи радикални корак који смо применили да бисмо дошли до несметаног рада без претњи и без притисака", каже Зекићева.

Чланови савета Регулаторног тела за електронске медије навикнути су на свакодневне притиске, па се тако, каже председница, дешавало да лидери опозиционих странака организују окупљања и протесте испред њихових просторија.

"Долазили Драган Ђилас и Бошко Обрадовић, протестовали, тражили да се доделе дозволе за националне фреквенције телевизијама којима они сматрају да треба да се доделе, а да се одузму онима које их имају. Ето, они сматрају да тако треба и дошли су да траже. Комесарски, како су и навикли", прича Зекићева, али чак ни тада РЕМ није престајао са радом и није попуштао под притисцима.

Међутим, догодила се страшна претња заменику председнице РЕМ-а Милораду Вукашиновићу, која се поновила данас након неколико месеци. 

"Кампања против РЕМ-а, и Оливере Зекић на првом месту, али и свих осталих чланова савета РЕМ-а се креће у широком спектру, од покушаја професионалног дезавуисања чланова савета до личних увреда, а иде и до застрашивања", почиње Вукашиновић и додаје да додатни притисци настају након доделе четири националне фреквенције, и да не престају да се повећавају из дана у дан.

"Након континуиране кампање коју су водили, кренули су у кампању политичке хистерије, телевизије Н1 и Нова, уз подршку појединих невладиних организација, али и удружења новинара. На томе се, наравно, није могло стати, па су, верујем, њихови гледаоци и присталице почеле да угрожавају и нашу безбедност", каже Вукашиновић.

Кукасти крст за чланове РЕМ

Кулминирало је, каже Вукашиновић, када су му у августу ове године непозната лица ушла у зграду и "послала поруку" за њега и РЕМ.

"Врхунац те кампање догодио се 6. августа када је, испред врата стана у Новом Саду, у којем живим са породицом црвеном бојом нацртан кукасти крст и знак једнакости са РЕМ. Било је сабласно, црвене боје, као крв", присећа се Вукашиновић, који је одмах поднео пријаву Основном јавном тужилаштву у Новом Саду, од којих је накнадно добио одговор да нема основа за покретање кривичне пријаве по службеној дужности, већ да непознате починиоце може да гони приватном тужбом, али не за дело Застрашивање и угрожавање безебдности, већ за увреду и уништавање имовине.

Само четири месеца касније, испред његове зграде појављује се нови графит, где се такође РЕМ упоређује са нацистима, уоквирен нацистичким симболима, овај пут црне боје.

"Разлика је само у томе што је овај црне боје. Индикативно је да се овај догађај десио свега два дана после перформанса Н1 о некаквом 'медијском мраку' у Србији, што је, управо, наставак притисака на чланове Савета РЕМ и државу Србију у целини", каже Вукашиновић.

Вукашиновић за РТ Балкан каже да је забринут за своју, али и безбедност своје породице.

"Јасно је какву поруку шаљу овакви симболи. Привидно прикривене борбом за медијске слободе, црним екранима и црним кукастим крстовима исписаним на фасадама, ове квази-новинарске, квази-политичке и квази-демократске пошасти призивају духове прошлости, тоталитаризма, једноумља, линча и прогона. Овакви притисци су у директној супротности с основним демократским начелима, која се заснивају на претпоставци о толерисању различитих мишљења и независности институција", наводи се у саопштењу РЕМ-а.

Оливера Зекић објашњава да је ово била "кап која је прелила чашу" у јеку "борби за медијске слободе", те да очекује од надлежних да реагују и пронађу починиоце.

"За почетак нека се нађе починилац. Прошли пут су одбацили пријаву, сада нека се потруде да реше случај. Мој колега Милорад Вукашиновић у овој згради живи са супругом и децом, нисмо реаговали на разне увреде које долазе како са друштвених мрежа, тако и из одређених медија, али једном морамо да кажемо 'Доста, јер сад је стварно доста", закључује Оливера Зекић.

Савет РЕМ апелује на све политичке чиниоце којима је бољитак Србије пречи од личних интереса да стану у одбрану независности Регулаторног тела и да му омогуће несметани рад у складу са законима Републике Србије.    

image