Србија и Балкан

Милићевић: Кампови су за децу из дијаспоре прилика да се повежу са својим коренима

Наш циљ је да овај камп постане традиција и место где ће се младост наше дијаспоре и региона сваке године окупљати, размењивати искуства и градити мостове пријатељства, навео је министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором
Милићевић: Кампови су за децу из дијаспоре прилика да се повежу са својим коренима© TANJUG/ MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DENIS ŽIVKOVIĆ

Спортско-образовни камп на којем учествује 150 малишана српског порекла из дијаспоре и региона отворио је данас у Тополи министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором Ђорђе Милићевић.

Министар Ђорђе Милићевић је истакао да је Влада Републике Србије уложила 120 милиона динара у организацији тематских кампова за младе из региона и дијаспоре који се одржавају широм Србије, каже се у саопштењу кабинета министра Милићевића.

Ови кампови су више од тематских активности јер су они прилика да се повежу са својим коренима, усаврше знање матерњег језика и ћириличког писма, као и да упознају нашу богату историју и културу, наводи се у саопштењу.

"Данас је велики дан за све нас. Са огромним задовољством и поносом стојим пред вама на овом историјском месту, у срцу Карађорђевог града у Тополи, да заједно обележимо отварање тематског спортског летњег кампа за младе Србе из дијаспоре и региона", рекао је Милићевић.

Он је истакао да је тај камп "плод нашег труда и залагања да младим генерацијама понудимо могућност да се повежу са својим коренима, да упознају своју културу и традицију, али и да развијају спортске вештине и дух тимског рада".

Желимо да наша омладина из дијаспоре и региона осети припадност свом народу, својој земљи и својој историји, рекао је Милићевић и додао да му је посебно драго што су данас са њима принцеза Љубица Карађорђевић, као и наши славни спортисти и бивши репрезентативци Србије у фудбалу и рукомету, Игор Дуљај и Ратко Николић. Њихово присуство је, како је рекао, знак подршке и инспирације за све нас, а посебно за младе који ће кроз спорт и дружење стицати нове вештине и пријатељства.

"Наш циљ је да овај камп постане традиција и место где ће се младост наше дијаспоре и региона сваке године окупљати, размењивати искуства и градити мостове пријатељства", навео је Милићевић.

Министар је додао да ће млади у том кампу учити не само о спорту, већ и о вредностима заједништва, одговорности и поштовања.

"Драга децо, пред вама су дани испуњени радошћу, спортским активностима и новим сазнањима. Искористите сваки тренутак да учите, да се дружите и да градите успомене које ће вас пратити целог живота", рекао је Милићевић и захвалио свима који су допринели реализацији овог пројекта, као и општини Топола на иницијативи да овај камп организује.

"Драга децо, нека овај спортски камп буде почетак нових пријатељстава, нових успеха и нових победа, како у спорту, тако и у животу. Живела Србија! Живела наша младост! Да будемо јединствени где год били", истакао је министар Ђорђе Милићевић на отварању летњег кампа у Тополи.

image