Србија и Балкан

Министру Ђорђу Милићевићу Хрвати забранили да посети Јасеновац (ВИДЕО)

На питање министра зашто му није дозвољено да као грађанин и као Србин посети Јасеновац и запали свећу жртвама усташа, полицајац је, како се одаје, одговорио да "има наређење с врха".
Министру Ђорђу Милићевићу Хрвати забранили да посети Јасеновац (ВИДЕО)© TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs

Министру у Влади Србије задуженом за односе са дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да положи цвеће и запали свећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац, саопштено је из Милићевићевог кабинета.

Министар Милићевић боравио је у радној посети Србима у околини Новске, на њихов позив.

Након завршених састанака са представницима Срба из локалног културно-уметничког друштва и сеоских месних заједница, министар се са сарадницима упутио ка спомен парку у Јасеновцу, како би одао пошту Србима убијеним у злогласном логору Независне државе Хрватске НДХ.

Међутим, на самом улазу у спомен комплекс, комби у којем се налазио министар зауставили су хрватски полицајци који су министрово возило окружили са три своја аутомобила.

Полицијски службеник, који се није представио, наредио је да комби са министром и његовим сарадницима одмах напусти Јасеновац.

"Окрените возило и одмах се упутите ка граничном прелазу Бајаково, без задржавања на територији Републике Хрватске", нагласио је овај полицајац, наводи се у саопштењу.

На питање министра "зашто му није дозвољено да као грађанин и као Србин посети Јасеновац и запали свећу жртвама усташа", полицајац је, како се одаје, одговорио да "има наређење с врха".

На питање ко је тачно дао то наређење, полицајац је одговорио да не зна да ли је одлука МУП-а или Министарства спољних послова, као и да он само слуша наређења - а наређење је јасно: "српски министар не сме ући у Јасеновац".

Министар Милићевић је потом изашао из комбија и тражио да само направи фотографију спомен комплекса, на шта га је опколило неколико полицајаца и поновило захтев да уз њихову пратњу одмах крене пут граничног прелаза са Србијом, додаје се у саопштењу.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић у јулу 2022. године покушао је да обиђе Јасеновац, али је посету, такође, спречила Хрватска, која му је забранила улазак. Вучић је тада изјавио је да му трећи пут хрватске власти не дозвољавају да посети Јасеновац, те да су то учинили у септембру 2021. године и у марту 2022. године.

image