Србија и Балкан

МУП упозорава на Вацап превару: Не одговарајте на непознате позиве из иностранства

Из МУП-а наводе да иако је много превараната ухапшено, начини на који грађани могу бити преварени се стално мењају
МУП упозорава на Вацап превару: Не одговарајте на непознате позиве из иностранстваGetty © Jaque Silva/SOPA Images/LightRocket

Министарство унутрашњих послова упозорило је данас да је у претходном периоду примећен пораст броја превара путем апликације Вацап и због тога апеловало на грађане да не одговарају на непознате позиве из иностранства на тој апликацији.

"Грађани добијају позиве из иностранства који их наговарају на инвестирање у разне платформе, познате као 'понзи шеме'. У највећем броју случајева у питању су позиви на лажне инвестиције са циљем преваре и прибављања противправне имовинске користи", написао је МУП на свом инстаграм налогу.

Из МУП-а наводе да иако је много превараната ухапшено, начини на који грађани могу бити преварени се стално мењају, због чега је апелују на грађане да не одговарају на "непознате Вацап позиве из иностранства".

"Све је већи број превара уз помоћ савремених технологија. Будите опрезни! Не делите личне податке и не верујте сумњивим позивима. Чувајте се и информишите своје најближе!", наводи се у саопштењу.

image