Магазин

Воцап најавио нову функцију: "Скриншотовање" профилних фотографија корисника одлази у прошлост

Један од најпопуларнијих месинџера на свету, Воцап, најавио је нову функцију која ће његовим корисницима пружити већи степен приватности. Убудуће ће "скриншотовање" профилних фотографија других корисника бити онемогућено.
Воцап најавио нову функцију: "Скриншотовање" профилних фотографија корисника одлази у прошлост© РИА Новости / Рамиль Ситдиков

Бригу о поверљивости личних података компанија Мета, која стоји иза популарног месинџера на свету, схвата врло озбиљно. У прилог томе говоре и најновије информације које је поделио портал WABetaInfo.

"Скриншотовање" профилних фотографија ускоро неће бити могуће

Наиме, Воцап ће у ближој будућности имплементирати нову функцију, која ће корисницима овог месинџера онемогућавати снимање екрана на коме је приказана профилна фотографија других људи. Ово ће пружати још више приватности свима који апликацију користе за комуникацију, како пословне, тако и личне природе. Приликом покушаја да се усними екран са профилном фотографијом на телефону ће се појављивати нотификација која корисника обавештава да је то немогуће урадити.

Сличне нотификације већ сада постоје у апликацијама за мобилно банкарство или на Телеграму. За сада је ново ажурирање доступно тек појединим корисницима бета-верзије апликације, али се ускоро очекује и доступност за ширу јавност. Међутим, експерти за сајбер-безбедност упозоравају да ни ово ажурирање не може пружити стопроцентну сигурност, премда злонамерни корисници увек могу другим уређајем усликати вашу профилну фотографију.

"Самоуништавајуће" гласовне поруке обрадовале кориснике

Крајем прошле године, Воцап је имплементирао још једну функцију, која је обрадовала многе кориснике. Тада је омогућено аутоматско "самоуништавање" гласовних порука на уређајима прималаца чим се оне преслушају, као и уколико се не преслушају у периоду од 14 дана од момента њеног добијања.

И тада су стручњаци напоменули да, и поред покушаја Воцап да се приватност и поверљивост дигну на највиши могући ниво, злонамерни корисници могу да "заобиђу" безбедносне препреке. Иако је сасвим сигурно да ће порука нестати након једног слушања, друга страна увек може да пресними овај звук током првог отварања, уз помоћ другог телефона. 

image
VV inauguration
banner